Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Handelshögskolans startupinkubator bäst i Europa enligt Financial Times

I Financial Times nylanserade rankning över Europas ledande startuphubbar hamnar SSE Business Lab etta i flera kategorier. Bland annat anses Handelshögskolans inkubator ha den mest framgångsrika portföljen av bolag bland samtliga innovationshubbar i Europa.

Startupscenen i Europa växer, men att bilda sig en förståelse över vilka inkubatorer och hubbar som är bäst på att stötta sina bolag har varit svårt – fram tills nu. För att fylla denna kunskapslucka har Financial Times samarbetat med datainsamlingsbolaget Statista och skapat en topplista över Europas mest framstående inkubatorer. 

Inför rankningen analyserades över 2 000 startuphubbar i Europa, varav endast 125 tilldelades en plats på listan. Bland de sju svenska hubbar som kvalade in tar Handelshögskolans startupinkubator förstaplats.

– Det som gör den här rankningen så värdefull är att entreprenörskap uppmärksammas ordentligt, att samhällsvärdet noteras. Det här är ett kvitto på att den topprankade forskning och utbildning som bedrivs på Handelshögskolan också ger konkreta resultat och samhällsnytta genom de framgångsrika bolag vi bidragit till att skapa, säger SSE Business Labs vd Andreas Johansson.

I framtagandet av sin nya rankning har Financial Times och Statista bland annat undersökt vad tidigare entreprenörer säger om stödet de fått, vilka framgångsrika bolag inkubatorerna producerat, samt vad experter som välkända investerare har för åsikter. Handelshögskolans inkubator hamnar övergripande på plats 26 av 125 i rankningen.

Bäst meritlista i hela Europa

När det gäller att producera framgångsrika bolag anses SSE Business Lab vara enskilt bäst: de får förstaplats i kategorin “Best track record” – alltså anses de ha den mest framgångsrika bolagsportföljen bland Europas hubbar. Inkubatorn har bland annat varit språngbräda för techbolag som Klarna, Instabee, och Voi, men även börsnoterade bolag som Fastator. Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, menar att entreprenörskap alltid varit viktigt för skolan.

– Handelshögskolan har en stolt historia av att fostra bolagsbyggare – lärosätet grundades trots allt av entreprenörer. Det gläder mig enormt att denna typ av rankingar nu även finns för entreprenöriella resultat, och att vårt framgångsrika arbete uppmärksammas, säger han.

Lars Strannegård och Andreas Johansson i det nyligen lanserade Schumpeter-rummet

Välkänt bra på jämställdhet och hållbarhet

SSE Business Lab har under de senaste åren genomgått en spännande utvecklingsresa som bland annat möjliggjorts av långsiktigt stöd från en av dess största finansiärer, Erling Perssons stiftelse. Utöver sin meritlista har inkubatorn bland annat uppmärksammats för sitt engagemang inom jämställdhet och hållbarhet.

– Vi jobbar utifrån övertygelsen att entreprenörskap i kombination med hållbarhet kan skapa enorma positiva effekter i samhället. Utökat finansiellt stöd, tillsammans med rankningar som denna, ser vi som en signal på att vi har rätt, säger Andreas Johansson.

Handelshögskolans inkubator utökade nyligen sitt hållbarhetsarbete genom att införa coachning inom hållbarhet som en obligatorisk del av sitt stöd. SSE Business Lab har även ett kriterium för mångfald i sin antagning, vilket har lett till att inkubatorn har långt bättre jämställdhetssiffror än branschsnittet.

Om SSE Business Lab

SSE Business Lab är startupinkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm. Inkubatorn är en integrerad del av skolan och arbetar för att uppmuntra entreprenörskap bland dess studenter, alumner och fakultet. Genom coachning, mentorskap, workshops, och tillgång till ett förstklassigt investerarnätverk, hjälper SSE Business Lab startupbolag utveckla sina idéer, accelerera sin tillväxt, och skapa positiv inverkan. Inkubatorn tillhandahåller stöd från ett brett nätverk av samarbetspartners, såsom Microsoft for Startups, Scrive, PE Accounting och Grosshandelssocieteten som en del av Stockholms Borgerskap. Sedan starten 2001 har SSE Business Lab stöttat över 290 bolag – bland annat framgångssagor som Klarna, Budbee och Voi Technology.

Om Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är den ledande handelshögskolan i Norden och Baltikum och har ett högt anseende i Sverige såväl som internationellt. Forskning i världsklass utgör grunden för våra utbildningar som består av kandidat-, master- och forskarutbildning, ett MBA-program och ett stort utbud av executive education. Våra program är utvecklade i nära samarbete med både forskning och näringsliv, vilket ger våra studenter stora möjligheter att uppnå ledande positioner i företag och andra organisationer. 

Handelshögskolan är ackrediterad av EQUIS, som garanterar att både undervisning och forskning håller högsta internationella standard. Handelshögskolan är också den enda svenska medlemmen i CEMS och PIM, som är samarbeten mellan ledande handelshögskolor i världen, vilket bidrar till den höga kvalitet som Handelshögskolan är känd för.

Presskontakt

William Hagströmer
Marketing Manager, SSE Business Lab
Email: william.hagstromer@hhs.se
Phone: +46 79 102 48 35

SSE House of Innovation SSE Business Lab Gender Inequality Artificial intelligence Climate Digitalization Entrepreneurship Equality Innovation Start-up Strategy Sustainability Technology Press release Ranking