Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Bolagen som trotsar lågkonjunkturen: tio nya startups på Handelshögskolans inkubator

Det allt kärvare ekonomiska klimatet inspirerar innovation bland årets startups, som inriktar sig på att lösa pressande problem. Efter årets sista antagningsprocess satsar SSE Business Lab på tio nya startupbolag.

Med konkurser, uppsägningar, och sänkta värderingar i fokus på sistone kan man tro att intresset för entreprenörskap har svalnat. Så är dock inte fallet på inkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm: ansökningarna är fler än någonsin och affärsidéerna skarpare.

– Det tuffare omvärldsklimatet ställer högre krav på bolag att verkligen leverera tydligt värde. Att vi nu ser ett högre söktryck tyder på att många motiveras av utmaningen och ser affärsmöjligheter i det, en trend som vi även sett under tidigare lågkonjunkturer, säger Andreas Johansson, vd på SSE Business Lab.

Problemen som de nyantagna bolagen ska lösa är allt från greenwashing av företags elkonsumtion till bristande fartygsprestanda inom sjöfarten. Teamen som ska bygga bolagen sticker dessutom ut vad gäller jämställdhet: två tredjedelar av de nyantagna bolagen har kvinnliga medgrundare.

Erfarna entreprenörer styr urvalsprocessen

De som har till uppgift att välja ut framtida framgångssagor bland alla ansökningar är SSE Business Labs antagningskommitté, där King-grundaren Sebastian Knutsson är ordförande. Ett nytt ansikte i kommittén för denna omgång är Adeline Sterner, tidigare vd och numera styrelseordförande för Caia Cosmetics.

– Jag har själv drivit bolag på SSE Business Lab, så det är oerhört kul att nu få ha ett finger med i urvalet. Det fanns många affärsidéer med potential bland ansökningarna, tuffare tider verkar vara en motivationskälla för entreprenörerna, säger hon.

Kan dra nytta av både skolan och dess inkubator

Trots sin ringa storlek är Handelshögskolan i Stockholm näst bäst i hela Europa på att generera grundare av mångmiljardbolag. Det stod klart i somras när Antler släppte sin rapport om lärosätena vars alumner grundat flest så kallade enhörningar. Bland dessa återfinns SSE Business Lab-stöttade bolag som Klarna och Instabee.

– Det här visar att Handelshögskolan inte bara utbildar ledare som utvecklar det befintliga näringslivet, utan även innovativa entreprenörer som ökar Sveriges konkurrenskraft internationellt, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Genom inkubatorn får de nyantagna bolagen dessutom tillgång till värdefullt stöd som hjälper dem slå igenom i ett tuffare ekonomiskt klimat. För att bistå dem i deras tillväxtresor ger SSE Business Lab sina startups bland annat coaching från erfarna entreprenörer och affärsledare, samt tillgång till inkubatorns nätverk av affärsänglar, investeringsbolag, och partners.

Här är bolagen som antagits till SSE Business Labs program:  

Incubate:  

Boni: SaaS-plattform som hjälper inredningsarkitekter jobba smartare.

Spritju: Energispårbarhet som tjänst.

TalentRiver: En plattform för rekryterare att hitta, matcha och kontakta kandidater automatiskt med hjälp av AI.

Activate:  

Aprisa Software: Snabbt, enkelt och flexibelt årsredovisningsprogram för småföretagare.

KoalaClick: Hyperautomatisering med bara ett klick.

MÅ: Motiverande utbildningsapp för psykologiska fenomen och mental hälsa.

Procureway: En B2B-marknadsplats för indirekt upphandling.

Remify: Främjar företags employer brand och skapar mer rättvisa arbetsplatser genom att förbättra tillgången till ersättningsdata.

ShaftAlign: Banbrytande teknik för axeluppriktning inom sjöfart.

Terran Technologies: En sökmotor som navigerar all världens forskning och hjälper dig hitta rätt specialist.

House of Innovation SSE Business Lab Gender Inequality Artificial intelligence Digitalization Entrepreneurship Environment Innovation Start-up Sustainability Technology Press release