Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Nytt konstklassrum av Marie-Louise Ekman på Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm inviger nu ett nytt konstklassrum, skapat av Marie-Louise Ekman. I klassrummet återfinns delar av konstnärens egen ateljé, men också flera nya originalverk.

Under november 2023 har Marie-Louise Ekman gjort om ett av Handelshögskolans klassrum till en konstinstallation och en helt unik lärmiljö. I verket Testamentet (2023) återfinns delar av Marie-Louise Ekmans ateljé. Sparade ting, verktyg, minnen och originalverk står uppställda som de tills alldeles nyligen gjorde i Marie-Louise Ekmans ateljé på Södermalm. Utöver Testamentet har Marie-Louise målat flera originalverk direkt på väggarna i klassrummet – exempelvis verket Dam och klocka (2023).

– Marie-Louise Ekmans rumsinstallation liknar inget annat. Det är en ateljé, hennes högst personliga kreativa encyklopedi och skolklotter på en och samma gång. Rummet är ett konstverk av museal kvalitet och det är en ynnest att hon möjliggjort för våra studenter att få uppleva något så unikt, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Art Initiative är ett tio år gammalt projekt på Handelshögskolan i Stockholm i vilket samtida konst bäddas in i den akademiska  miljön. Handelshögskolans utbildningsuppdrag, FREE, har som mål att utbilda studenter som är Faktabaserade, Reflekterande, Empatiska och Entreprenöriella. Art Initiative – och konsten – spelar en viktig roll i detta uppdrag.

Rummet är skolans femte konstklassrum. Andra konstnärer som skapat klassrum inkluderar Jacob Dahlgren, Yinka Shonibare och Rana Begum. Mer information om klassrummen, samlingen och Art Initiative hittar du på vår hemsida.

Rummet är möjliggjort tack vare en generös donation av familjen Lars Backsell.

Marie-Louise Ekman är konstnär, dramatiker, regissör, författare samt före detta rektor på Konsthögskolan och chef på Dramaten.

För mer information och bilder kontakta:

Tinni Ernsjöö Rappe
Director, Art Initiative
Tel: 0708-36 66 41
Email: tinni.rappe@hhs.se

Fler bilder hittar du på Art Initiatives hemsida.

SSE Art Initiative SIR Art News Press release