Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Bättre karriärvägar för upphandlare behövs

Sverige saknar både statistik och kompetens som möjliggör bättre upphandlingar. Det menar SITE's forskare Giancarlo Spagnolo i en ny rapport som efterlyser bättre utbildnings- och karriärmöjligheter för upphandlare i en intervju med Dagens Samhälle.

I en intervju med tidningen Dagens Samhälle föreslår Giancarlo Spagnolo åtgärder inom magisterprogram på högskolan i offentlig upphandling och certifiering av upphandlare, bättre statistik, bättre karriärvägar och möjlighet till högre lön för duktiga upphandlare. Dessa åtgärder skulle leda till mer kostnadseffektiva upphandlingar och högre kvalitet, menar Giancarlo Spagnolo, professor i nationalekonomi och verksam Stockholm Institute of Transition Economics (SITE), Handelshögskolan i Stockholm. Han har skrivit en ny SNS-rapport som presenterades i dag under SNS webbinariet "Så kan offentlig upphandling förbättras", tisdag. 

"Det behövs absolut högre kompetens, och offentliga myndigheter måste också kunna betala för den och erbjuda duktiga upphandlare karriärvägar så att de inte går till den privata sektorn", säger Giancarlo Spagnolo. 

Krav på högre utbildning i offentlig upphandling och någon typ av certifiering har lyfts i Sverige förut. Det är hög tid att det införs, anser Giancarlo Spagnolo som tidigare bland annat varit forskningschef för Italiens centrala upphandlingsbyrå.

"Jag säger bara att det finns ny kunskap som utvecklats i andra länder som har 20-30 års längre erfarenhet av de här problemen, som Sverige inte har lärt sig än", säger Giancarlo Spagnolo.

Enligt Dagens Samhälle menar de att problemen Giancarlo Spagnolo syftar på är bland annat hur man skapar bra utvärderingskriterier och kontrakt som verkligen gör att det vinnande bolaget håller sig till vad som utlovats i anbudet.

SITE Labor Legislation Procurement Research