Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Ny boklansering: "Europaperspektiv 2023: EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld"

Den 1 februari 2023 kl. 13.00-17.00 lanseras den 26:e årgången av Europaperspektiv på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska Institutet (SITE), tillsammans med en rad ledande svenska forskare och experter kommer bland annat diskutera viktiga utmaningar och frågor: Hur ska återuppbyggnaden av Ukraina genomföras och vilken roll spelar EU i den processen?

Universitetens nätverk för Europaforskning bjuder in till bokseminarium

I Europaperspektiv 2023 diskuterar ledande svenska forskare och experter vad det innebär för EU:s inre och yttre gränser att unionen nu befinner sig i en omvärld som karaktäriseras av militär konflikt och växande strategiska spänningar. Det svenska ordförandeskapet i EU under första hälften av 2023 har en roll att spela i hur EU hanterar konsekvenserna av det geopolitiska skiftet på en rad områden. Dessa utmaningar innefattar utformningen av en fungerande gränspolitik, men också framväxten av en ny europeisk säkerhetsordning i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina. 

Med utgångspunkt i aktuell forskning diskuterar bokens författare en rad viktiga utmaningar och frågor: Hur ska återuppbyggnaden av Ukraina genomföras och vilken roll spelar EU i den processen? Vad innebär det geopolitiska skiftet för EU:s energipolitik och för unionen som global handelsmakt? Kan EU upprätthålla sin förmåga att sprida normer bortom sina gränser? Hur har EU:s gränspolitik vuxit fram och hur hanteras spänningen mellan ambitionen om öppna inre gränser och alltmer strikt bevakning av de yttre gränserna?

Moderator: Cecilia Garme
Gästtalare: Jessika Roswall (EU-minister).

Diskussion med bokens författare samt paneldiskussion med riksdagsledamöter.

Datum, tid och plats?

När: 1 februari 2023
Tid: 13.00–17.00
Plats: Kulturhuset, Hörsalen
Adress: Kulturhuset, Sergels torg, 111 57 Stockholm

Program och inbjudan hittar du härFör att delta i publiken föranmäler du dig genom att klicka här. Sista dag för anmälan är 29 januari. Alla i publiken får ett gratis exemplar av boken.

Välkommen!


Bokens omslag: "Europaperspektiv 2023: EU’s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld"

Bild: helloRuby, Shutterstock.com

SITE Governance Politics Book News