Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Mångfald bland bolagen i SSE Business Labs sommarprogram

Mångfald är den röda tråden när sju team idag börjar SSE Business Labs accelerationsprogram Activate. Över 85 procent av de som antagits har både män och kvinnor i sina grundarteam.

Idag inleds SSE Business Labs åttaveckorsprogram Activate, där de sju team som blivit antagna ska ta sina affärsidéer från just idé till verklighet. Bland dessa sju idéer finns allt från koldioxidneutrala, hydroponiska odlingscontainrar, till digitala verktyg som ska hjälpa aktörer inom e-commerce att skicka mindre luft i sina paket. Det är med andra ord ingen tydlig gemensam trend, utan snarare enorm bredd, vad gäller de nya affärsidéerna. En gemensam trend syns däremot i teamsammansättningen, där sex av sju team (85%), har både män och kvinnor bland grundarna.

– Allbrights nyligen släppta rapport om mångfald inom techbranschen belyste de enorma strukturella problem som finns i denna sektor. Därför är vi än mer övertygade att det mångfaldsarbete vi gör och börjar se resultaten av är av enorm betydelse, säger Julia Delin, vd på SSE Business Lab.

Sebastian Knutsson, grundare av King och ordförande av SSE Business Labs antagningskommitté, instämmer:

– För oss är teamet väldigt viktigt i bedömningen för vilka som ska bli antagna eller inte. Vi anser att ett team med mångfald, som har möjlighet att inkorporera fler och bredare perspektiv, har större potential att nå framgång med sin affärsidé. Det är därför ingen slump att mångfald är en så tydlig trend bland dessa team, och vi är glada att fortsatt kunna locka till oss team med stor potential, säger han.

Inte bara teamen, utan också affärsidéerna, är influerade av mångfald. Allra tydligast märks det hos Kollectiv, vars molnkök – kök utan restaurangdel – ska bidra till ökad social inkludering för nyanlända kvinnor genom att låta dessa kvinnor från olika kulturer agera värd när de lagar autentiska, näringsmässigt kompletta och hållbart paketerade rätter. Digibilitys plattform ska å sin sida underlätta bedömningsprocessen av elevers förmågor i skolan och därmed kunna anpassa utbildningen efter elevers skilda behov.

Nu inleds en intensiv period för dessa team, när de ska gå från idé till verklighet och komma ut på marknaden. Allt kulminerar i SSE Business Labs Demo Day den 20 augusti, där teamen får möjlighet att pitcha inför en publik av exklusivt inbjudna investerare. Förhoppningen är förstås att de har samma succéartade resa framför sig som så många andra bolag som började sin resa på SSE Business Lab, exempelvis Voi och Klarna.

Nästa antagningstillfälle är den 17 augusti och du som är student, alumn eller anställd kopplad till Handelshögskolan i Stockholm har möjlighet att söka. Mer information finns på SSE Business Labs hemsida.

De antagna bolagen

Linkely: Linkelys löfte är att skapa ett tryggt sätt att vara fri varje dag. Deras lösning är en plattform med lokal närvaro där frilansare och företag möts och bygger ett rikt nätverk. De möjliggör större jobbsäkerhet för frilansare och en flexibel rekrytering av talang för företag. De vill att alla ska vara fria att ta tillvara på sin unika kompetens och kreativitet utan att riskera sin trygghet.

Kollectiv: En tech-baserad plattform som dagligen levererar hälsosamma och balanserade måltider till tröskeln hos Stockholms mest upptagna människor. Kollektiv driver molnkök – kök utan restaurangdel – som låter kvinnor från olika kulturer agera värd när de lagar autentiska, näringsmässigt kompletta och hållbart paketerade rätter. Dessa rätter levereras sedan genom deras integrerade logistiska lösning. Med löftet att ta människor på resan runt världen på 80 rätter är deras mat en hyllning till Stockholms mångfald.

Digibility: Många elevers behov i lärandet är förbisedda i skolan idag. Cirka 20% av grundskoleelever i Sverige går ut utan fullständiga betyg. Skolor och lärare är begränsade av tighta scheman och otillräckliga resurser. Digibility är en digital plattform som ska underlätta bedömningsprocessen av elevers förmågor i lärandet. Vi vill ge lärarna och eleverna rätt verktyg så att utbildningen kan anpassas efter elevens behov.

Urban Culture: Ett företag som bygger och levererar hydroponiska odlingscontainrar som är koldioxidneutrala, oberoende av klimat och kan leverera grödor inom ett slutet system. Deras AI möjliggör flexibel styrning av de variabler som påverkar odlingens effektivitet, samtidigt som den successivt utvecklas med grödorna och antalet användare för att uppnå optimala växtförhållanden.

Skrym: En logtech-startup som jobbar med att eliminera onödig luft i e-handelspaket. Baserat på den senaste forskningen, utvecklar de optimeringssystem som sänker både utsläpp och fraktkostnader. De samarbetar även med miljöinstitut för att automatisera livscykelanalyser av emballage, så att det blir lätt för varje e-handel att vara transparent med sin klimatpåverkan.

Lassie: Kunder idag är vana vid att allting är ett knapptryck bort men försäkringsbranschen ligger långt efter. Lassie vill ändra på detta genom att erbjuda en digital on-demand försäkring för djur som värnar om djurens hälsa genom hela cykeln istället för bara när skadan uppstår.

Lively: Lively är en digital plattform som sammanför musiker som söker spelningar med privatpersoner som vill ha skräddarsydd livemusik. Med Lively kan kunder önska specifika låtar och genrer och effektivt jämföra olika musikers profiler, samtidigt som fler och tryggare arbetstillfällen skapas för musiker. Oavsett om du letar efter en finstämd jazzkvartett till ditt bröllop eller ett coverband som spelar dom bästa Beatles-låtarna på din födelsedagsfest, hittar du det med Lively! 

För mer information, var vänlig kontakta:

Andreas Johansson
Program Manager
SSE Business Lab
Email: Andreas.johansson@hhs.se
Tel: +46–72 306 33 44

SSE Business Lab är Handelshögskolans inkubator i Stockholm. Tre program bedrivs inom ramen för SSE Business Lab; Initiate, Activate och Incubate och vänder sig till studenter, alumner och fakultet kopplade till Handelshögskolan. Inom programmen får entreprenörer hjälp med coachning, mentorskap, workshops och ett nätverk av ledare, investerare och partners såsom Assessio och Scrive.

SSE