Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Handelshögskolans inkubator löser samhällsproblem med tech – tar in nio nya bolag

Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab tar in nio nya bolag till våren. Flera av idéerna satsar på att överbrygga sociala klyftor och främja social sammanhållning.

Inkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm, SSE Business Lab, har fostrat bolag som Klarna, Budbee och Voi. Nu tas en ny grupp startups in i inkubatorns eftertraktade program. 

– Det finns stor potential att skapa lösningar på utmaningarna samhället står inför med entreprenörskap. Vi tror stenhårt på att skalbara bolag kan driva på positiv förändring, säger Andreas Johansson, nytillträdd vd på SSE Business Lab. 

Ett av de nu antagna bolagen är grundat av en tidigare Handelsforskare och hjälper föräldrar lugna sina barn med hjälp av en evidensbaserad mindfullnessapp. Ett annat bolag ska kommersialisera forskning om filterbubblor från Kungliga Tekniska högskolan. 

De antagna bolagen delas upp i två program beroende på deras utvecklingsfas. De som kommit längre i sin bolagsresa erbjuds en investering på 300 000 kronor från Handelshögskolans nya fond, SSE Ventures, som nyligen stängde sin första runda på 40 miljoner kronor.

Vägledning från erfarna affärsledare och entreprenörer

I båda programmen får bolagen tillgång till stöd, som coachning från erfarna entreprenörer och affärsledare. De nu antagna bolagen kommer bland annat att coachas av Andreas Grape, som grundat affärsängelsnätverket Nordic Angels tillsammans med Ash Pournouri.  

–  Som investerare har jag länge imponerats av kvaliteten på bolagen från SSE Business Lab och deras roll i ekosystemet. Det ska bli givande och kul att få ta en aktiv roll i inkubatorns arbete, säger Grape, som kommer vara coach tillsammans med styrelseproffset Ingrid Bojner. 

Utöver dess historiska framgångssagor har SSE Business Lab på senare år uppmärksammats för sitt arbete med mångfald och jämställd kapitalfördelning. Av de nio nu antagna bolagen har sju kvinnliga medgrundare.

Här är bolagen som antagits till SSE Business Labs program:

Incubate:  

Geil: Förstklassiga produkter inom intimhälsa. 

Numbery: Hjälper ambitiösa företag med siffror, så att de kan fokusera på tillväxt utan oro för bokföring, kassaflöde eller styrelsematerial. 

Activate:  

LivIn: Från kontakt till kontrakt - hitta rätt rumskamrat för dig. 

Lokaalt: En digital anslagstavla för lokala företag, produkter, människor och evenemang.  

Mille: Techlösning som ger kvinnor verktygen att planera sin ekonomi smartare.  

Mybe: En mindfulness-app för barn. 

Pennie: Oberoende finansiell fådgivning - för vem som helst, när som helst, var som helst. 

Rounded.News: En AI-driven nyhetsplattform som bekämpar filterbubblor, desinformation och fördomar. 

Smooft: Demokratiserar tillgången till finansiella tjänster genom att koppla digitala tillgångar till befintliga betalningslösningar. 

House of Innovation SSE Business Lab Gender Digitalization Entrepreneurship Environment Equality Innovation Start-up Sustainability Technology Press release