Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Handelshögskolan inrättar ny professur med fokus på idrott – med mål att bli internationellt ledande

Handelshögskolan i Stockholm inrättar en ny professur med fokus på idrott och affärsverksamhet – den första i sitt slag i skolans historia. Den nya professuren möjliggörs av en donation från Malin och Stefan Linder och kommer att innehas av Martin Carlsson-Wall.

Martin Carlsson-Wall har varit en del av fakulteten vid Handelshögskolan sedan 2011. År 2015 grundade han Handelshögskolans Center for Sports and Business, ett tvärdisciplinärt forskningscenter som syftar till att skapa en mer forskningsdriven idrottsvärld. Denna donation och den nya professuren kommer att ge Handelshögskolan en framstående internationell position inom området, inte minst genom det internationella nätverk av akademiker, chefer och verksamma inom idrottsrörelsen som redan byggts upp. Avsikten är att bedriva forskning och undervisning kring idrott som finansiell tillgångsklass, hur hållbarhetsarbete kan integreras i förbund, ligor och klubbar samt vilken roll ny teknologi kan spela för utvecklingen av svensk och internationell idrott.

Inrättandet av den nya professuren, The Linder Chair in Sports and Business, markerar en viktig milstolpe för Handelshögskolan. Center for Sports and Business har med stöd från svensk idrott kommit en bra bit på vägen att bli ett internationellt ledande forskningscenter. Finansieringen kommer att möjliggöra både fler forskningsprojekt samt ett närmare samarbete med såväl svensk idrott som utvalda internationella klubbar, ligor och förbund. 

– Den globala idrotten är en sektor som står inför många utmaningar. Den blir alltmer kommersiell samtidigt som traditioner, identitet och ideellt arbete är kritiska framgångsfaktorer. Att Handelshögskolan nu får en professur i detta ämne stärker skolans strategi att identifiera globala frågor som också är viktiga i mångas lokala vardag. Det är mycket glädjande och vi hoppas kunna bidra till att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft, säger Martin Carlsson-Wall, Professor och chef för Center for Sports and Business.

Idrott – en stark positiv kraft

Handelsalumnerna Malin och Stefan Linder har ett stort intresse för både idrott och samhällsfrågor inom bland annat utbildning, jämställdhet och ungas hälsa. Genom denna donation vill de bidra till högskolans fortsatta framgångar både akademiskt och i samhället. 

 Vi brinner båda för Handelshögskolan och för idrottens utveckling, som vi tycker har alla förutsättningar att vara en av de starkaste positiva krafterna i vårt samhälle. Vi har själva varit aktiva inom idrott och som ledare, och med en familj med stort engagemang inom många sporter både på bredd- och elitnivå är det med ödmjukhet och stolthet vi ser fram emot att stötta den fortsatta utvecklingen av Center for Sports and Business. Vi är mycket glada över att kunna bidra till en strategisk satsning där världsledande forskning kan stärka ledande idrottsorganisationer, säger Malin och Stefan Linder.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Martin Carlsson-Wall
Professor, Linder Chair in Sports and Business
Tel: 0730 440 900
Email: martin.carlsson-wall@hhs.se

Om Center for Sports and Business: 

Center for Sports and Business grundades 2015 och syftar till att bidra till en mer forskningsbaserad idrottsvärld. Centret bedriver forskning och undervisning relaterat tillidrottens koppling till strategi, redovisning, hållbarhet, marknadsföring och innovation. En viktig del är strategiska partnerskap där följande organisationer är partners till centret: Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Parasport Sverige, Svensk Elitfotboll, Svenska Hockeyligan, Svenska Golfförbundet, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Fotbollsförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Motionslopp och Commercial Sports Media. 

Om Handelshögskolan i Stockholm 

Handelshögskolan i Stockholm är den ledande handelshögskolan i Norden och Baltikum och har ett högt anseende i Sverige såväl som internationellt. Forskning i världsklass utgör grunden för våra utbildningar som består av kandidat-, master- och forskarutbildning, ett MBA-program och ett stort utbud av executive education. Våra program är utvecklade i nära samarbete med både forskning och näringsliv, vilket ger våra studenter stora möjligheter att uppnå ledande positioner i företag och andra organisationer. 

Handelshögskolan är ackrediterad av EQUIS, som garanterar att både undervisning och forskning håller högsta internationella standard. Handelshögskolan är också den enda svenska medlemmen i CEMS och PIM, som är samarbeten mellan ledande handelshögskolor i världen, vilket bidrar till den höga kvalitet som Handelshögskolan är känd för.​

Presskontakt

Ylva Mossing
Content and Media Relations Manager
Email: ylva.mossing@hhs.se
Telefon: +46 730 97 26 16

Mer information om Handelshögskolan i Stockholm, samt alla våra pressmeddelanden, hittar du på hhs.se.

SSE Sports and Business News Press release