Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Cevian Capital finansierar ny professur i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan

Handelshögskolan i Stockholm inrättar en ny professur i finansiell ekonomi som kommer att innehas av professor Bo Becker, en av Sveriges mest välkända forskare inom området. Den nya professuren, som finansieras av Cevian Capital, stödjer forskning inom området och ökar därmed svensk konkurrenskraft.

Professor Bo Becker. Photo: Nicklas Gustafsson

Den nya professuren har möjliggjorts tack vare en donation från Cevian Capital om 50 miljoner kronor.

– Vi är mycket tacksamma över Cevian Capitals engagemang i forskning och utbildning inom finansiell ekonomi. Bolagets långsiktiga stöd till Handelshögskolan visar att de tror på idén att ge tillbaka till samhället och hjälpa framtida generationer av ledare och beslutsfattare, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Bo Beckers forskning fokuserar på företagsfinansiering, med särskilt fokus på marknaden för företagskrediter. På senare tid har hans arbete behandlat ämnen som kreditcykler, insolvens, kreditvärdighet, försäkring och bolagsstyrning. Han är biträdande redaktör för flera facktidskrifter, prisbelönt lärare i företagsfinansiering vid Handelshögskolan i Stockholm och aktiv inom Swedish House of Finance. Professor Becker är även research member vid European Corporate Governance Institute (ECGI) och research fellow vid Centre for Economic Policy Research (CEPR).

– Genom inrättandet av en ny professur ger Cevian betydelsefullt stöd till Handelshögskolan och dess fakultet, till forskningen inom finansiella marknader och till utbildningen av framtidens företagsledare, säger Bo Becker. 

Cevian Capital är ett internationellt investmentbolag som förvärvar betydande poster i börsnoterade europeiska bolag vars långsiktiga värden kan förbättras genom ett aktivt ägande. Cevian Capital grundades år 2002 av Handelsalumnerna Lars Förberg och Christer Gardell och förvaltar idag över 13 miljarder euro. Cevian Capitals finansiering av professuren i finansiell ekonomi är ytterligare ett sätt för bolaget att investera i svenskt och europeiskt näringsliv.  

– I över 100 år har Handelshögskolan spelat en viktig roll i att bygga ett blomstrande och konkurrenskraftigt svenskt näringsliv. Vi är stolta över att investera i Handelshögskolans förmåga att även framöver kunna erbjuda högsta akademiska standard. Detta ger skolan förutsättningarna för att utbilda även morgondagens ledare, säger Lars Förberg, medgrundare av Cevian Capital. 

För mer information, vänligen kontakta:

Lars Strannegård
Rektor, Handelshögskolan i Stockholm
Tel: 08-736 90 12, 0708-117573
E-post: lars.strannegard@hhs.se

 

SSE