Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Ansök via Alternativt urval

Vi har en stark tro på att det finns duktiga och drivna studenter som förtjänar en plats hos oss utan att ha de allra högsta betygen. Vi vill bredda vår studentgrupp och har därför tagit fram urvalsgruppen Alternativt urval. Upp till 10 % av alla studenter kommer in den här vägen varje år. För att kunna söka via Alternativt urval krävs lägst 17.0 i jämförelsetal (34 om du är IB-student) samt att du uppfyller alla behörighetskrav.

Obs! Du kan endast söka via antingen Alternativt urval eller Särskilda meriter. Söker du via båda blir du automatiskt obehörig i bägge. Kom ihåg att du alltid automatiskt står kvar i gruppen för betyg och gruppen för högskoleprov när du söker via Alternativt Urval eller Särskilda Meriter.

Obs! När du söker via Alternativt urval kan du inte söka till båda våra kandidatprogram utan måste välja ett av dem.

VEM ÄR DU SOM SÖKER VIA ALTERNATIVT URVAL?

 • Du har en stark drivkraft att studera just på Handelshögskolan.

 • Du har inte haft de bästa förutsättningarna för att få de höga betyg som krävs för att komma in på Handelshögskolan. Kanske kommer du från en bakgrund där akademiska studier inte är en självklarhet eller har haft försvårande omständigheter under din gymnasietid som gjort att du inte kunna prioritera studierna.

 • Du har trots detta ett jämförelsetal på minst 17.0 i ditt gymnasiebetyg eller 34 i ditt IB-diplom.

SÅ ANSÖKER DU

1. Kolla din behörighet

För att ansöka vi Alternativt urval krävs:

 • Grundläggande behörighet
  Gymnasieexamen/slutbetyg eller motsvarande från det år du söker eller tidigare år. Vi gör inga undantag gällande detta.

 • Särskild behörighet. Du behöver minst C i dessa ämnen:

  - Svenska 3 (eller Svenska som andraspråk 3)

  - Engelska 6

  - Matematik 3B eller 3C

  - Samhällskunskap 1B eller 1a1+1a2

  - Historia 1B eller 1a1+1a2

  - Moderna språk 3 eller Modersmål 1+2 (Endast nödvändigt för kandidatprogrammet i Business & Economics, ej för kandidatprogrammet i Retail Management)

  Är du IB-student? Då hittar du behörighetskraven för IB på den här sidan.

 • Ett jämförelsetal om lägst 17.0 i ditt gymnasiebetyg eller 34 om du är IB-student. OBS! Tänk på att vi inte tillämpar meritpoäng eller så kallade områdesbehörigheter. 20.0 är alltså max.

 • Eventuella kompletteringar: om du läser en kompletterande kurs eller har ett prövningstillfälle inbokat, kom ihåg att resultat/betyg ska vara antagning.se tillhanda senast 5 juli 2021.2. Ansök på antagning.se

Ansökan öppnar 15 mars 2021 och stänger 15 april 2021. Du ansöker via antagning.se enligt deras instruktioner. Ange att du ansöker via Alternativt urval.

Obs! Du kan inte söka både via Alternativt urval och Särskilda meriter. Söker du via båda blir du automatiskt obehörig i bägge. Du står dock alltid automatiskt kvar i gruppen för betyg och gruppen för högskoleprov oavsett.

Obs! När du söker vi Alternativt urval kan du inte ansöka till båda våra kandidatprogram utan måste välja ett av dem.

3. Slutför din ansökan direkt hos Handelshögskolan

Efter att du har gjort din ansökan på Antagning.se slutför du din ansökan direkt hos oss på Handelshögskolan. Obs! Endast möjligt 15 mars-15 april.

Gå till hhs.fullfabric.com och klicka på fliken ”For prospective students”. Välj det kandidatprogram du söker till. Fyll i formuläret för Alternativ urval där bland annat följande krävs från dig:

 • Ladda upp CV
  Bör innehålla relevant erfarenhet, utbildningar, ideella engagemang. CV:t ska vara på engelska.

 • Motivationsbrev (fylls i direkt i formuläret)
  Ett kortfattat motivationsbrev (max 300 ord på engelska) där du beskriver dig själv och varför du vill studera på det kandidatprogram du valt.


4. Analytiskt test (TSA)

Vi granskar ditt CV, motivationsbrev och betyg. Går du vidare får du göra ett skriftligt analytiskt test (TSA).

Går du vidare kontaktar vi dig vecka 17 på den mejladress du registrerade på antagning.se och hos oss när du gjorde din ansökan (OBS! använd samma mejladress).

Cirka 200 studenter kommer att erbjudas en plats på testet.

Testdag: 9 maj 2021.

Praktisk info: Testet sker online (med övervakning) och har en skrivtid på max 90 minuter. Tester är på engelska. Inga förberedelser krävs.

OBS! Provet erbjuds ej på annat datum eller på annat sätt.


5. Intervju

De ca 60 sökande (totalt för båda programmen) med högst resultat på det analytiska testet blir kallade till intervju. Syftet är att få en helhetsbild av din motivation, ditt intresse och dina förutsättningar att studera det valda kandidatprogrammet.

Går du vidare till intervjuomgången så hör vi av oss i vecka 19 på samma mailadress som inför det analytiska testet.

Intervjuerna kommer att ske online under vecka 20. De är på engelska och tar ca 20 minuter.

 

6. Antagningsbesked

Antagningsbeskedet skickas ut från antagning.se 16 juli.

OBS! Vi skickar inte ut något antagningsbesked direkt från oss på Handelshögskolan i Stockholm. Det går tyvärr inte att ge individuell feedback på ansökningar via Alternativt urval.  

Sista svarsdag: 23 juli 2021

Antagningsbesked II: 29 juli 2021

Sista svarsdag till bsc.admissions@hhs.se
6 augusti 2021

Vänligen notera att du inte blir antagen om du inte uppfyller våra behörighetskrav. Inga undantag kommer att göras.

Vi kan inte heller ge en förhandsprognos över hur dina chanser att bli antagen ser ut. Dels skiljer sig ansökningarna från år till år och det går varken att förutse från vårt håll, eller påverka från sökandens håll när urvalsprocessen väl är påbörjad.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att använda hemsidan accepterar du dessa cookies samt villkoren beskrivna i vår dataskyddspolicy. Läs mer