Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

“FN:s agenda 2030: en utopisk utvecklingsplan för världen”

FN:s globala mål för hållbar utveckling har kritiserats för att vara universella, ofokuserade, inkonsekventa och svåra att kvantifiera, genomföra och följa upp. Det föreligger också en potentiell konflikt mellan socioekonomisk utveckling och hållbar utveckling. Men det finns undantag, menar Professor Ranjula Bali Swain på Misum.

–Vi ser många exempel på när socioekonomisk utveckling, som finns med i flera av de globala målen, sker på bekostnad av hållbar utveckling. Men det behöver inte vara så. Investeringar i exempelvis minskad ojämlikhet och minskat våld kan leda till både socioekonomisk och hållbar utveckling, säger Ranjula Bali Swain.

Annat fokus i utvecklingsländerna

Ranjula Bali Swain har också undersökt de bakomliggande sociala, ekonomiska och miljömässiga grundpelare som är mest effektiva för att uppnå hållbar utveckling. Hennes forskning visar att utvecklingsländer och utvecklade länder på kort sikt bör fokusera på olika strategier för en effektiv, hållbar utveckling.

– Även om miljöfaktorerna är betydelsefulla för utvecklingsländerna så är deras kortsiktiga inverkan på den hållbara utvecklingen liten jämfört med de sociala och ekonomiska faktorerna. Utvecklingsländerna uppnår därmed den största effekten på hållbar utveckling genom att inrikta sig på politik som leder till ekonomisk och social utveckling. Utvecklade länder, å andra sidan, har större möjlighet att uppnå hållbar utveckling genom att fokusera på de miljömässiga och sociala hållbarhetsmålen, understryker hon.

De globala målen hänger ihop

Bali Swain och hennes kollegors forskning överensstämmer med annan forskning som visar att hållbarhetsmålen hänger ihop. Mål 16 om att vi ska uppnå fredliga och inkluderande samhällen och mål 17 om att skapa globala partnerskap är grundförutsättningar för att vi ska kunna nå övriga mål, menar hon.

– De globala målen för hållbar utveckling kräver omvälvande förändringar och obekväma val, men inget av målen kan nås om vi arbetar i silos. Vi måste därför identifiera den politik som fungerar bäst i synergier för bästa möjliga effekt, säger Ranjula Bali Swain.

"Om målstolparna ständigt rör sig, förlorar spelet sin mening"

Det faktum att de globala målen omfattar alla aspekter av hållbar utveckling, är bra men också problematiskt, menar Bali Swain.

– En fotbollsspelare gör mål om hen skjuter bollen mellan två målstolpar. Om målstolparna ständigt rör sig, är oklara eller om man kan skjuta bollen i vilken riktning som helst och ändå göra anspråk på mål, förlorar spelet sin mening. Till skillnad från millennieutvecklingsmålen är de globala målen för hållbar utveckling inte väldefinierade, vilket gör det svårt att mäta och följa upp målen, säger Ranjula Bali Swain.

Höga krav på data

De 17 globala målen för hållbar utveckling har 169 delmål som mäts med hjälp av 322 indikatorer. Det ställer höga krav på data utifrån många olika variabler som kanske inte är tillgängliga eller samlas in av de nationella statistikkontoren, enligt Bali Swain.

– Även för väl rapporterade variabler som exempelvis barnadödlighet, samlar bara 136 länder in data, medan två tredjedelar av de 75 länder som står för mer än 95 procent av all dödlighet i barnsäng och bland nyfödda och barn, inte för register över födslar och dödsfall, säger Ranjula Bali Swain.

Ekonomiska resurser behövs

En utvecklingsplan blir inte bättre än de resurser och ekonomiska medel som avsätts för den. 2019 års Financing and Sustainable Development Report medger att de Globala målen för hållbar utveckling är underfinansierade. Enligt UNCTAD, behövs 5–7 biljoner dollar årligen för att finansiera hållbarhetsmålen. Finansieringsgapet för att uppnå målen för hållbar utveckling i utvecklingsländerna uppskattas fortfarande vara omkring 2,5–3 biljoner dollar per år.

– Den offentliga sektorn, den privata sektorn och det officiella utvecklingsbiståndet måste investera substantiella ekonomiska resurser för att vi ska nå hållbarhetsmålen. Dessutom måste vi möta de globala institutionernas utmaningar i form av multilaterala handelssystem, statsskulder och globala finansiella skyddsnät, säger Ranjula Bali Swain.

Mot hållbara marknader

Cirka 193 länder har antagit de globala målen för hållbar utveckling, men de är inte officiellt bindande. Länderna utarbetar sina egna frivilliga nationella planer som kan presenteras för the UN High-level Political Forum(HLPF) som granskar framgångar, utmaningar och lärdomar för att uppnå 2030-agendan för hållbar utveckling.

– Utmaningarna är enorma, men vi är optimistiska om framtiden. På Misum strävar vi hela tiden efter att komma fram till vilka förändringar som krävs för att vi ska kunna uppnå Agenda 2030, säger Ranjula Bali Swain.

 Intervju av Emilie Eliasson Hovmöller

SSE