Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

350 000 euro till forskning om social inkludering

Handelshögskolans Martina Björkman Nyqvist och Abhijeet Singh har fått 350 000 euro i forskningsanslag för att studera social inkludering med fokus på nysvenskar i Sverige. Projektet kommer att studera organisationen Kompis Sveriges arbete.

– Vi är enormt glada över detta forskningsanslag som ger oss möjligheten att forska kring frågan om hur vi bättre kan inkludera nysvenskar i vårt samhälle. Detta är en väldigt viktig fråga i dagens Sverige där alldeles för många nysvenskar lever i utanförskap, vilket försvårar deras möjligheter till att hitta arbete och bli en del av det svenska samhället. Det behövs mer forskning om det generellt och vi är glada att kunna bidra inom detta område, säger Martina Björkman Nyqvist.

Martina Björkman Nyqvist och Abhijeet Singh är båda verksamma vid institutionen för nationalekonomi på Handelshögskolan. Forskningsprojektet syftar till att utvärdera satsningar på att främja social inkludering av nyanlända i Sverige. De båda forskarna kommer att studera och utvärdera ett program för social inkludering som har grundats och implementerats av organisationen Kompis Sverige.

Sedan 2013 arbetar Kompis Sverige med att främja social och ekonomisk integration av nyanlända genom att matcha dem med etablerade svenskar och på så vis öppna för kompisrelationer mellan nysvenskar och etablerade svenskar. Dessa upprepade interaktioner mellan nyanlända och etablerade är tänkta att skapa lokala och sociala band som annars kan vara svåra att bygga på egen hand.

Nobelprisbelönad metod

Projektet är också ett av de första i sitt slag som genomförs i Sverige med utvärderingsmetoden randomiserade kontrollerade studier – metoden som legat till grund för den forskning som i år belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

– Genom att utvärdera projektet med randomiserade kontrollmetoden kommer vi rigoröst och tillförlitligt kunna studera effekten av programmet som Kompis Sverige driver. Det är också väldigt roligt att få möjligheten att använda just denna metod för att utvärdera ett policyprojekt i Sverige. Vi hoppas få se fler liknande utvärderingar här i framtiden, säger Martina Björkman Nyqvist.

Forskningsanslaget kommer från Abdul Latif Jameel Poverty Action Labs (J-Pal) European Social Inclusion Initiative. J-Pal är ett internationellt forskningscenter som arbetar för att minska fattigdom genom att främja att politisk policy baseras på forskningsevidens.

– Två av årets Nobelpristagare, Esther Duflo och Abhijit Banerjee, startade detta forskningscenter för femton år sedan. De jobbar explicit med den randomiserade kontrollmetoden för att statliga och icke-statliga samhällsprogram ska baseras på vetenskapliga fakta, säger Martina Björkman Nyqvist, som är affilierad med J-Pal sedan tidigare.

– Vi är väldigt glada över att J-Pal har valt att finansiera detta forskningsprojekt, eftersom programmet är enormt viktigt i dagens relativt polariserade Europa. Behovet av forskning för att förstå hur vi bäst inkluderar nya medborgare i samhället är stort, avslutar hon.

För mer information, kontakta:

Martina Björkman Nyqvist
Tel: 0706-488 237
E-post: Martina.bjorkman.nyqvist@hhs.se

Abhijeet Singh
Tel: 0760-453 184
E-post: abhijeet.singh@hhs.se

SSE