Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Anders Wall-stipendiet tilldelas entreprenör som minskar sjöfartens koldioxidutsläpp

Patrick Widuch (f. 1993) tilldelas under ceremonin 8 mars 2024 årets Anders Wall-stipendium i samarbete med SSE Business Lab. Stipendiebeloppet uppgår till 200.000 kronor.

Patrick Widuch är medgrundare av startupbolaget Fleetm8, som erbjuder en digital lösning för hantering av sjöfartsaktiviteter. Plattformen hjälper rederier och hamnar att effektivisera sin kommunikation och logistik, vilket bidrar med kostnadsbesparingar och potentiella minskade koldioxidutsläpp på flera miljoner ton.

Innan Patrick började på Handelshögskolan 2021 studerade han datateknik och programmering vid Lunds universitet och det var där han tillsammans med kurskamraten Theodor Huldt började bygga plattformen. En orsak till att intresset riktades mot just sjöfarten var Patricks far som är sjökapten, som ofta delade med sig av rutinerna ombord.

– Jag såg att man hanterade loggböcker och checklistor helt manuellt med penna och papper och tyckte att det borde gå att göra smidigare med digitaliserade verktyg. Så vi skapade ett dataprogram för att förenkla rutinerna, berättar han. Systemet testades i ett internt projekt inom ett av de större rederierna och besättningen var positiv.

Förbättrad digitalisering med ett friare informationsflöde mellan olika aktörer gör att data enklare kan analyseras och delas, en viktig aspekt för att lösa gemensamma problem och effektivisera infrastrukturen. Det behövs både mer kunskap och nytänkande strategier för datadriven utveckling inom sjöfartsbranschen, enligt Patrick. Skarpare dataanalys förbättrar den aktuella lägesbilden så att man till exempel kan optimera sina rutter i realtid för att undvika trafikstockningar.

– Med fungerande just in time-shipping behöver inte fartygen ligga utanför hamnen och puttra onödigt länge i väntan på att hanteras, förklarar han.

Patrick insåg att det finns ett enormt behov av samarbete för ökad hållbarhet i branschen och att plattformen de skapat hade avsevärd kommersiell potential. Vis av tidigare erfarenheter som entreprenör sökte han till Handelshögskolan för att fördjupa sina kunskaper inom affärsutveckling. Redan första året grundades bolaget Fleetm8, som efter 18 månader som startup i Incubate-programmet på SSE Business Lab tagit stora kliv framåt.

”Jobba hårt, gör gott, dröm stort” har varit Patricks motto sedan han som barn startade sin entreprenörsbana med att sälja chokladbollar till grannarna i Helsingborg. En viktig drivkraft för honom är att genom sitt entreprenörskap bidra till en mer hållbar värld. Visionen är att skapa hållbarhet genom tekniska innovationer, men också att i företagandet kunna skapa en sund balans mellan liv och arbete.

– Den balansen är viktig för att kunna prestera på topp, säger Patrick som i tonåren spelade tennis på elitnivå och som bäst var rankad trea i Sverige.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför att få Anders Wall-stipendiet, avslutar han. Det bekräftar att det vi gör går i rätt riktning. Jag ser fram emot att bli en del av Wallumni-nätverket.

SSE House of Innovation SSE Business Lab Digitalization Energy Entrepreneurship Environment Innovation Natural resources Start-up Strategy Sustainability Technology Scholarship