Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Från affärsidé till färdig prototyp på sexton veckor

Att ta en produkt från idé till marknad kan ofta ta flera år. Genom acceleratorprogrammet Activate kortar SSE Business Lab tiden till bara fyra månader. Fyra nya bolag står nu i startblocken.

Deltagarna i 2020 års första Activate. Övre raden från vänster: Charlotte Olsson, Olivia Engellau, Ashkan Azadi och Sofie Åkerlund. Nedre raden från vänster: Xingyu Zhu, Hao Tang, Joakim Karlsson, Sofie Stenmark och Tim Rijavec Bruneus. Foto: Adrian Kunce.

Idag startar Handelshögskolans i Stockholm företagsinkubator SSE Business Lab för andra gången sitt acceleratorprogram för studenter och alumner som vill utveckla en idé till färdig prototyp. Genom programmet Activate får drivna entreprenörer stöd i att snabbt komma ut på marknaden under 16 veckor.

– Activate stöttar studenter och alumner genom att erbjuda ett starkt stöd för att snabbt och enkelt utveckla prototyper och därigenom komma ut på marknaden, säger Julia Delin, VD för SSE Business Lab. 

– Vi ser många exempel på företag som lägger ett helt års utveckling på en app innan man närmar sig marknaden och lägger ner efter lansering. Det är helt fel ände att börja i. Vi vill hjälpa dem som har det rätta drivet att utveckla sin produkt och komma ut på marknaden så snabbt som möjligt. 

Lanserades i somras

Activate fungerar som en brygga mellan SSE Business Labs två andra program, Initiate och Incubate. Initiate vill uppmuntra studenter till att utveckla entreprenöriell kompetens, oavsett vilken karriär man ser framför sig, medan Incubate stöttar uppstartsbolag som redan har ett team, en idé och en prototyp ute på marknaden. SSE Business Lab lanserade första omgången av Activate i somras med fantastiska resultat och idag är två av de bolagen en del av programmet Incubate.

SSE Business Lab har även ett bolag som tagit sig hela vägen från Initiate till Incubate – elscooterbolaget Voi Technology är ett sånt exempel. Grundarna träffades på ett hackathon inom Initiate som drivs tillsammans med Entrepreneurship Society inom Handelshögskolans studentkår. 

Till denna omgång av programmet Activate har fyra bolag valts ut av SSE Business Labs Advisory Board som består av Cristina Stenbeck, Katarina Martinson, Sebastian Knutsson och Mikael Schiller. Förutom stöttning från Business Labs Advisory Board får bolagen varsin handplockad mentor, coachning från namnkunniga entreprenörer och styrelseproffs, delta i workshops och de blir även del av nätverket i SSE Business Labs 400 kvadratmeter stora kontorskomplex i A house.

Följande bolag är antagna:

Atamai: En marknadsplats för datautbyte som kan underlätta för företag och forskargrupper att sälja och köpa data samt främja samarbete mellan olika företag och akademiska institutioner som är intresserade av artificiell intelligens, maskininlärning och naturlig språkbearbetning. Team: Hao Tang, Xingyu Zhu, Tim Rijavec Bruneus.

Les Objects: En marknadsplats som samlar världens ledande inredningsbutiker på en och samma plats. En destination där konsumenter får tillgång till ett utvalt, exklusivt utbud av design och där de på ett enkelt sätt kan inspireras, hitta och köpa från världens främsta butiker. Team: Olivia Engellau, Ashkan Azadi and Charlotte Olsson. 

Spring: En tjänst för att snabbt och enkelt hyra sportutrustning i parker och idrottsfält nära dig. Med hjälp av specialanpassade automatiserade lådor fyllda med sportutrustning, leksaker och spel för alla åldrar kan du välja det miljövänligare alternativet och hyra utrustningen istället. Team: Joakim Karlsson, Elias Selhi, Irina Polishchuk. 

Trashure: Den nya generationens väskvarumärke där hållbarhet, modern design och funktion möts. Genom att ta tillvara på plastavfall som annars skulle skräpa ner våra hav designar de stilrena och prisvärda handväskor för den medvetna konsumenten. Trashures mission är att vara en drivande kraft i att skapa cirkularitet inom modeindustrin. Team: Sofie Stenmark and Sofie Åkerlund. 

För mer information, kontakta:

Julia Delin, VD, SSE Business Lab
E-post: julia.delin@hhs.se
Tel: 073-724 94 12
LinkedIn

Arish Karadaghi, Program Manager Activate
E-post: arish.karadaghi@gmail.com
Tel: 073-676 93 99
LinkedIn

SSE