Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Män och kvinnor söker råd och hämnas i olika utsträckning

Idag den 24 maj, på dagen exakt hundra år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt, sker den första disputationen i nationalekonomi med enbart kvinnor på scen. Emma Heikensten, forskare i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, försvarar då sin doktorsavhandling ”Motivation and Gender: Experimental studies on Goals, Awards, Advice and Retaliation”.

Emma Heikensten, forskare i nationalekonomi, Handelshögskolan i Stockholm

Heikenstens avhandling undersöker frågeställningar som rör motivation eller könsskillnader, eller både och. Gemensamt bidrar resultaten dels till en förståelse kring hur våra interaktioner och gemensamt arbete kan påverkas av kön inom ett område där tidigare forskning mest har fokuserat på enskilda individers beslut. Eftersom en större och ökande del av allt professionellt arbete utförs i team i kombination med att vi fortfarande ser färre kvinnor än män i ledande positioner och lägre löner hos kvinnor än män, är dessa frågeställningar och slutsatser från Heikenstens avhandling ett viktigt bidrag till litteraturen.

- Jag har bland annat undersökt hur man kan öka sitt sparande genom att spara till flera mål samtidigt, om hur olika typer av utmärkelser påverkar självförtroende hos individer i att bidra med idéer till en grupp och kan minska könsskillnader i tron på sina egna idéer, samt det finns könsskillnader i viljan att söka råd samt i viljan att hämnas, säger Emma Heikensten.

Könsskillnader i att söka råd och hämnd
I avhandlingen studeras könsskillnader i benägenhet att söka råd samt om könet på rådgivaren påverkar det valet. Resultaten tyder på att män söker mer råd än kvinnor men att könet på rådgivaren inte spelar någon roll. Heikensten testar även huruvida män och kvinnor har olika benägenhet att hämnas samt om könet på den som attackerar påverkar beslutet. Slutsatsen är att män hämnas i större utsträckning än kvinnor och att kvinnor verkar hämnas på män mer än på andra kvinnor.

För mer information, vänligen kontakta:
Emma Heikensten, forskare i nationalekonomi, Handelshögskolan i Stockholm
E-post: Emma.Heikensten@phdstudent.hhs.se
Telefon: 073-631 7886
www.emmaheikensten.com

SSE