Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

En osäker omvärld ökar viljan till samarbete

Viljan att samarbeta ökar i en omvärld där risken för katastrofer eller motgångar är stor. Oavsett vad faran eller risken består i och i vilken region man befinner sig, som t.ex. i Sverige, Sydafrika eller Filippinerna, påverkas samarbetsviljan på samma sätt.  

I sin avhandling undersöker Marijane Luistro Jonsson samarbeten genom att använda sig av experiment. I experimenten innebär samarbete att man får betala en summa för att andra ska få en förmån.

Resultaten visar att bidragen alltid är större under osäkra förhållanden. Samarbeten tenderar att öka när vi inte vet när en katastrof ska inträffa, om vi inte vet hur mycket vi kommer att förlora och om vi inte känner till vilken nivå av samarbete som behövs för att undvika katastrofen. Dessutom är bidragen större om några medlemmar i gruppen har mer att bidra med än andra.

− Resultaten är hoppingivande eftersom de visar att om risken är hög för att utsättas för katastrofer är detta en drivkraft för samarbeten. Experimentet visar emellertid att det är viktigt att få information om hur stor sannolikheten för en katastrof är, för att samarbeten ska öka, oavsett hur knapphändig informationen är, säger Marijane Luistro Jonsson.

Vid en forskarnätverksdag vid Karolinska Institutets Centrum för Social Hållbarhet belönades Marijane Luistro Jonsson nyligen med 15000 kr för sina lovande forskningsidéer. Priset ska bidra till att vidareutveckla dessa idéer genom experiment för att visa hur biologiska faktorer påverkar beslutsfattande vid katastrofer, liksom vilken roll empati spelar i sådana situationer.

SSE