Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Techprofil och styrelseproffs nya coacher på SSE Business Lab

I kristider är det viktigare än någonsin att stötta startups och innovation. SSE Business Lab får nu hjälp i arbetet av två nya coacher, Linnéa Kornehed från Einride och Dariush Ghatan från Pivot, som ska ta den senaste gruppen bolag till nya höjder.

Med start idag kommer Linnéa och Dariush att träffa bolagen en gång i månaden under 18 månader framöver, i ett koncept som heter E&X-coaching. Konceptet är skapat med inspiration från USA och den välkända företagsacceleratorn Y Combinator. Det bygger på att coachingparet utgörs av en entreprenör och en executive, företagsledare, som bidrar med olika perspektiv till de utmaningar bolagen har i sina tillväxtresor. För inkubatorn som fostrat bolag som Voi, Budbee och Klarna, har E&X-coachingen som varit en del av programmen sedan 2017, blivit ett sätt att erbjuda än mer stöd till sina medlemmar.

Coachar framtidens entreprenörer

Linnéa kommer att bidra med insikter från sin resa med Einride, techbolaget hon grundade 2016. Med sina förarlösa och koldioxidfria lastbilar vill Einride, tillsammans med aktörer som Tesla, utmana marknadsledare som Volvo och Scania. Nyligen blev Linnéa inkluderad på Forbes prestigefyllda 30 under 30-lista över techprofiler i Europa och förlänger därmed listan av tungviktare som stödjer Handelshögskolans inkubator. 

– Det är fantastiskt att få chansen att få träffa och coacha framtidens entreprenörer! I tider som dessa är det entreprenörens roll att utmana och jobba för att skapa den framtid som vi vill se, säger Linnéa Kornehed.

Dariush har en imponerande karriär bakom sig, med sju år inom Kinneviksfären på högt uppsatta positioner, samt flera projekt och initiativ med fokus på att hjälpa bolag stärka sitt innovationsarbete. Förutom uppdrag i flertalet styrelser driver han satsningen Pivot, en private equity firma som specialiserat sig på att investera i bolag vars tillväxt uteblivit de senaste åren, för vidareutveckla dessa tillsammans med bolagets ledning.

Samlad kompetens

Dariush kommer att coacha bolagen tillsammans med sina partners från Pivot, Niklas Hofverberg och Karl-Erik Dexner, till fördel för bolagen som därmed får ta del av den samlade kompetensen av de tre.

– För mig är det dels naturligt att få stödja unga entreprenörer och dels ser jag detta som ett sätt att hålla örat mot rälsen vad gäller nya utmanare till gamla affärsmodeller. Den här gången valde vi på Pivot att delta med kompetenser från oss tre partners gemensamt. Vi ser att detta skapar ytterligare dynamik med de gränsöverskridande kompetenser och erfarenheter vi representerar med våra bakgrunder som investerare, rådgivare, entreprenörer och ledare. Vår målsättning är att vår samverkan skall komma de nya entreprenörerna till nytta, så att vi kan driva innovativa idéer till verklighet och skapa bärkraftiga verksamheter, säger Dariush Ghatan.

De nya coacherna kommer att introduceras i en speciell tid, där den rådande coronakris har fått verkligheten att bli omkullkastad för många bolag.

– I ovissa tider likt dessa, är det extra nyttigt för våra startups att ha så kompetenta och engagerade coacher att kunna bolla sina utmaningar med. Linnéa och Dariush har båda ovärderlig erfarenhet och expertis som vi är mycket glada att våra startups kommer att få ta del av, säger Julia Delin, vd på SSE Business Lab.

Likt många andra verksamheter har SSE Business Lab fått genomgå ett digitalt skifte sedan coronavirusets utbrott. Coachingen som inleds idag och sedan fortlöper 18 månader, kommer därför till en början att ske digitalt genom videolänk.

SSE