Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Studenter hjälper riskgrupper

Hur kan man göra vardagen lite enklare, mitt under rådande kris? Studenterna Anna Bremberg på Handelshögskolan och Jennifer Zacke på Lunds Tekniska Högskola startade Trygga Händer för att sammanföra volontärer och riskgrupper.

I takt med att situationen kring COVID-19 blir värre rekommenderas riskgrupper att stanna hemma för att minska risken för att bli smittade och för smittspridning i stort. För att underlätta detta krävs innovativa lösningar från civilsamhället. Genom att erbjuda riskgrupper en tjänst där volontärer levererar matvaror, apoteksprodukter och andra nödvändigheter direkt till dörren vill Trygga Händer erbjuda just en sådan lösning.

– Vi kände själva ett behov av att hjälpa riskgrupperna, men visste inte hur vi skulle nå ut till dem på ett tryggt sätt. Det fanns ett antal Facebook-grupper som hade liknande koncept, men utan att verifiera volontärerna. Vi ville organisera kopplingen mellan volontärer och riskgrupperna på ett bättre och mer tryggt sätt, säger Anna Bremberg, en av grundarna till Trygga Händer och student på Handelshögskolan.     

Trygghet och säkerhet är viktigast

Det som skiljer Trygga Händer från Facebook-grupperna är att volontärerna bland annat måste uppge personnummer när de registrerar sig. Detta för att Trygga Händer ska kunna verifiera volontärernas identitet och upprätthålla en trygg och säker tjänst. Vid leverans lämnar volontären varorna utanför dörren och betalning sker på plats efter att kvitto har uppvisats.

Trygga Händer uppmanar till digital överföring av pengarna såsom Swish och banköverföring, men om det inte går sker betalningen med kontanter i ett kuvert för att minimera smittspridning. Det viktigaste är just att leveransen går till på ett säkert sätt för personen i riskgruppen.

Företaget letar just nu efter andra lösningar med samarbetspartners och har redan fått stöd från Voi, ett företag grundat av alumner från Handelshögskolan. Alla volontärer, eller hjältar som de också kallas, åker nu gratis och tryggt med Vois elsparkcyklar.

– Vårt mål med Trygga Händer är att göra denna svåra situation lite lättare för riskgrupperna. Vi vill självklart hjälpa så många som möjligt, men det viktigaste för oss är att det sker på ett tryggt sätt, säger Anna Bremberg.

I dagsläget har Trygga Händer fått mycket positiv respons och många har hjälpt sprida ordet, men de medger att det har varit en utmaning att nå ut till riskgrupperna.

–Vi kommer nu i veckan arbeta mer med det genom att sätta upp affischer och dela ut flyers, säger Anna Bremberg.

Som studenter har Anna Bremberg och Jennifer Zacke inte påverkats av den rådande situationen så mycket som många andra har gjort, men att det är en stor omställning att socialt distansera sig.

­–För oss har det varit viktigt att göra det vi kan och vi tror att det speciellt i tider som dessa är extra viktigt att känna att man bidrar till något större, säger Anna Bremberg.

Anna Bremberg studerar B.Sc. Retail Management vid Handelshögskolan i Stockholm och Jennifer Zacke studerar M.Sc. Eng Medicin & Teknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Läs mer om Trygga Händer på deras hemsida.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att använda hemsidan accepterar du dessa cookies samt villkoren beskrivna i vår dataskyddspolicy. Läs mer