Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

EU-kommissionen utser Handelshögskolans nya allians CIVICA till Europauniversitet

CIVICA, den samhällsvetenskapliga allians som Handelshögskolan i Stockholm tillhör, har utsetts av Europeiska kommissionen till ett av de nya så kallade Europauniversiteten. Bland de 48 ansökningar som inkom har 17 Europauniversitet utsetts och fått finansiering, enligt ett tillkännagivande av Europeiska kommissionen den 26 juni. CIVICAs ansökan fick 92 poäng av 100 möjliga.

I alliansen CIVICA, the European University of Social Sciences, ingår Handelshögskolan tillsammans med Bocconi University (Italien), Central European University (Ungern), European University Institute (en europeisk mellanstatlig organisation), Hertie School of Governance (Tyskland), National University of Political Studies and Public Administration (Rumänien), Sciences Po (Frankrike) och London School of Economics (Storbritannien) som associerad partner. 

CIVICA kommer att knyta samman 38 000 studenter från hela Europa och hela världen till ett nätverk med över 7 000 fakultetsmedlemmar och cirka 3 000 administrativa medarbetare. I nätverket förenas ledande europeiska högskolor inom samhällskunskap, humaniora, företagsekonomi och politik i syfte att skapa ett brett ”interuniversitärt” campus som kopplar samman undervisning och lärande, forskning och innovation, och mobilisera samhället i stort över kulturella, språkliga och nationella gränser. 

Ett ambitiöst utbud av aktiviteter på alla nivåer (kandidat-, master- och doktorandutbildningar) kommer att förverkligas inom ramen för alliansen. Under pilotfasen kommer projektet också att fokusera på fyra viktiga samhälleliga utmaningar: Demokratins utmaningar under 2000-talet, Samhällen i förändring och kriser på jorden, Ett nytt perspektiv på Europa samt Datadrivna tekniker inom samhällsvetenskapen. 

– Vi är mycket glada över att ingå i skapandet av en så stark europeisk akademisk allians. Det här är ett viktigt steg i vår internationaliseringsstrategi samt vår mission att stärka samhällsvetenskapens roll inom ekonomistudierna. CIVICA kommer att ge våra studenter, forskare och partners många möjligheter och även lägga en viktig betoning på de globala och regionala utmaningar vi nu går samman för att bemöta, säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm. 

CIVICA gratulerar alla de som ansökte om att få delta i pilotprojektet för Europauniversitet och ser fram emot att samarbeta med andra pilotprojekt för att tackla de stora utmaningar vårt samhälle står inför och genom detta bidra till de europeiska universitetens internationella konkurrenskraft. 

För ytterligare information, kontakta gärna: 

Hanna Flodmark, Head of Communications and Marketing, Stockholm School of Economics, hanna.flodmark@hhs.se, +46 70 689 90 15 

www.civica.eu och #CIVICA

SSE