Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Lennart Samuelson rewarded with the 2014 Rettig Prize

The Royal Swedish Academy of Letters, History and Antiquities rewards Lennart Samuelson, SITE with the 2014 Rettig Prize for his innovative and internationally acknowledged research in Russian and Swedish history. The prize sum: 400 000 sek.

Research in Russian archives on Soviet economic and social history - Presentation. (pdf)

More information about Rettigska priset 2014 (in Swedish)

Vid Kungl. Vitterhetsakademiens Högtidsmöte i Riddarhuset den 20 mars överlämnades dess Rettigska pris (400.000:-) av HMK Carl XVI Gustav till docent Lennart Samuelson, SITE, för dennes "nyskapande och internationellt erkända forskning om Sovjetunionens och Rysslands historia där han på ett närmast unikt sätt trängt in i det ryska arkivmaterialet".

Ur Vitterhetsakademiens bakgrundsmotiveringar kan nämnas:

SOVJETUNIONENS EKONOMI OCH SAMHÄLLE

Lennart Samuelsons forskningsfält är Sovjetunionens ekonomi och samhälle. Hans studier var från början ekonomisk-historiska men har successivt vidgats till att gälla det sovjetiska samhällets organisation och karaktär sett från medborgarnas och den lokala verksamhetens perspektiv. Samuelsons första stora studie gällde marskalk Tuchatjevskij och den ryska militära och ekonomiska planeringen under Stalins tid. Den genomfördes i hans doktorsavhandling, som senare omarbetades och utvidgades. Boken publicerades 2000 under titeln Plans for Stalin's war machine: Tukhachevskii and military-economic planning, 1925-1941. Då hade redan en fortsättning av tematiken hunnit publiceras på svenska om det militärindustriella komplexet under Stalintiden, Röd koloss på larvfötter. Rysslands ekonomi i skuggan av 1900-talskrigen (1999).


PRODUKTION AV KRIGSMATERIEL

Samuelsons nästa stora monografi utkom först på svenska 2007 under den talande titeln Tankograd: Den ryska hemmafrontens dolda historia, 1917–1953 och har senare översatts till både ryska och engelska. Boken utgör en inträngande analys av staden Tjeljabinsk, där en stor och viktig del av produktionen av rysk krigsmateriel skedde. Det är inte produktionsresultaten som sådana som står i centrum utan hur hela staden organiserades för att så optimalt som möjligt tillfredsställa produktionsbehoven. Hur människor deltog på det lokala planet blir en viktig del, där tvång mot vanliga civila och mot fångar får sin tydliga belysning. Allt baseras på noggranna genomgångar av material i Tjeljabinsks lokala arkiv.

RYSKA LANDSBYGDENS HISTORIA
Vid sidan av sina huvudstudier på dessa områden har Samuelson gjort en viktig insats genom att delta i en källutgåva under ledning av Viktor Danilov (1925–2004) och Alexis Berelowitch, där fem volymer av arkivmaterial om den sovjetryska landsbygdens dramatiska historia 1918–1939 har publicerats. Från en workshop på Handelshögskolan som Samuelson organiserade 2005 för att hedra minnet av Danilov och hans stora forskargärning föreligger antologin Bönder och bolsjeviker: den ryska landsbygdens historia 1902–1939, med bidrag av ett tiotal ryska och västeuropeiska specialister.

 

Slutligen har Samuelson gjort en viktig historiografisk analys av historieskrivningen om Sovjetunionens epok, ett gigantiskt arbete, som än så länge föreligger i en provisorisk utgåva.