Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Forskare: Så firar du en mer hållbar jul

Trots att många säger att de vill agera mer hållbart, är det inte alltid lätt att faktiskt göra det – särskilt i juletid, där konsumtion är en stor del av högtiden. Maja Fors, doktorand och forskare på Center for Retailing på Handelshögskolan i Stockholm, guidar oss igenom hinder som identifierats inom forskningen och saker vi kan göra för att övervinna dessa och förhoppningsvis fira en lite mer hållbar jul.

I dessa tider finns det många reor, rabatter och kampanjer som lockar till impulsköp. Oplanerade inköp kan lätt bli väldigt ohållbara. Ofta kan vi köpa saker som vi inte behöver, använder eller som till och med slängs bort. Planera i stället julklappsinköpen, maten till julbordet och shoppingen på mellandagsrean. På så sätt gör vi smartare inköp som är bättre för både plånboken och planeten i det långa loppet.

Hållbart kan vara lätt, roligt och billigt
Många tänker att det är svårt, jobbigt och dyrt att agera hållbart. Detta är långt ifrån sant. I stället för att köpa nytt julpynt, gör eget tillsammans med nära och kära av sådant ni redan har hemma. Då får ni tid tillsammans samtidigt som ni skapar något fint och personligt. Det finns många DIY-guider för både enkla och kluriga projekt. I stället för att ge bort en pryl som kanske inte används, ge bort tid tillsammans (årets julklapp är faktiskt evenemangsbiljetter!). Då behöver du inte heller oroa dig för att julklappen inte kommer till användning.

Tänk på vi:et
Att agera hållbart innebär ofta att lägga sina egna behov åt sidan till förmån för andra saker (andra människor, miljön eller framtida generationer). Genom att skänka pengar eller engagera sig i välgörenhet kan man bidra till en bättre jul för andra. Forskning visar faktiskt också att man indirekt mår bättre när man hjälper andra. Två flugor i en smäll!

Skapa nya vanor
Många av våra ohållbara beteenden är internaliserade, saker som vi gör utan att tänka efter. Att bryta vanor är svårt, och när det kommer till högtider kan det vara ännu svårare. Försök att aktivt tänka efter – finns det hållbara alternativ till våra jultraditioner? Det kan handla om att byta ut julskinkan mot rotselleri, köra julklappsleken med återanvända klappar (secondhand, eller varför inte gamla julklappar som inte kommit till användning) eller helt enkelt skippa julklapparna i år.

- Det är lätt att tänka att det är upp till andra att lösa hållbarhetsfrågan, men man ska inte förminska sitt eget inflytande som konsument. Företag och politiker behöver ta sitt ansvar, men det är viktigt att påminna att konsumenter sitter på makt att påverka beslutsfattare, säger Maja Fors.

SSE CFR