Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Nyheter

Carl Bennet och Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierar professur i hållbarhetsutveckling

28 november 2022
Carl Bennet och Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse går samman för att stödja en ny professur vid Handelshögskolan i Stockholm. Detta gör det möjligt för den internationellt erkända forskaren Martina Björkman Nyqvist att fortsätta sin viktiga forskning om utvecklingsekonomi och barns hälsa och utbildning.

Utländskt stöd till Ukraina: Lärdomar från litteraturen om strategiskt utländskt bistånd

26 september 2022
Ukraina får för närvarande betydande inflöden av utländskt bistånd från västerländska givare för att hjälpa landet att stå emot den ryska aggressionen. Det utländska biståndet återspeglar delvis altruistiska motiv från givarsidan, men också givarnas inhemska strategiska utrikespolitiska mål, eftersom kriget ses som en del av en kamp om den framtida världsordningen. I denna policy brief diskuterar Anders Olofsgård den akademiska litteratur som har analyserat förekomsten och konsekvenserna av strategiska motiv bakom biståndsflöden mer generellt, och drar några preliminära slutsatser för fallet Ukraina.

Svenskt stöd till Ryssland

01 mars 2022
I det rådande läget har Sveriges stöd till Ryssland hamnat i fokus. I Dagens Nyheter diskuteras just detta, där bland annat Anders Olofsgård, biträdande chef på Stockholm Institute of Transition Economics (SITE) blev intervjuad.

Tjänar Sverige på att ge bistånd och vad säger forskningen om biståndets resultat?

04 februari 2022
I debatten hörs påståenden om att biståndet är ineffektiv och inte ger något resultat. Vad säger forskningen egentligen om biståndets resultat? SITE vice VD och forskaren Anders Olofsgård ger svar på tal i det senaste avsnittet ur "Biståndskvarten - Om forskning och fakta" från ForumCiV.

Utvecklingsbistånd – vad säger forskningen om dess effekter och potential?

02 juni 2021
I Ekonomisk Debatt förklarar forskaren Anders Olofsgård vad vi kan lära oss om utvecklingsbiståndets effekter från litteratur på makro-, mikro- och mesonivå. På makro- och mesonivå redovisas huvudsakligen forskning om effekterna på övergripande välfärdsmått som mäter ekonomisk aktivitet, medan presentationen av den mikroekonomiska litteraturen snarast handlar om hur experimentella studier kan användas för att öka biståndets potential.