Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Initiativet som vill demokratisera högre utbildning

Närmare 300 elever, lärare och representanter från svenska företag och banker samlades den 16 november på Tumba gymnasium för F1RST:s största event någonsin. Förhoppningen är att locka fler elever att välja en karriär inom näringslivet.

På Tumba gymnasium råder det inte någon brist på ambitiösa elever. För många elever är det självklart att plugga vidare. Men var och till vad är inte lika tydligt. Alla har inte föräldrar med högre utbildning. Och bilden som finns av vad ett prestigefyllt och bra yrke är kan vara begränsad. Rektor Johan Heltonen vill visa på bredden av spännande jobb och karriärvägar som hans elever kan välja på.

När Johan och några av lärarna på skolan under ett besök på Handelshögskolan (när?) fick höra om initiativet F1RST var ett samarbete självklart. Han vill att hans elever ska få upp ögonen för alla de karriärvägar som är möjliga för den som har drivet.

– När man söker jobb så tittar rekryterarna ofta på var man utbildat sig. Det är viktigt att eleverna tidigt förstår att de har samma möjligheter som alla andra att komma in på landets mest prestigefyllda utbildningar. Jag vill att våra elever ska känna att har man bra betyg och är driven så är det naturligt att söka sig dit. Det öppnar dörrar, säger rektor Johan Heltonen.

F1RST-dagen inspirerar

Försteläraren Martin Andersson Westerlind, lärare i samhällskunskap, historia och finansekonomi, blev kontaktperson för F1RST på Tumba gymnasium. Tillsammans med den verksamhetsansvariga Sabinor Haas Lönnroth har han varit med och planerat F1RST:s första stora event, F1RST-dagen på Tumba gymnasium.

– Det är viktigt med mentorer. Det är viktigt att kunna identifiera sig med dem man träffar. Man har ambition, förmåga och kapacitet att göra något, men vet inte hur eftersom ingen man känner har gjort samma resa. Då är det bra att ha någon att identifiera sig med som redan kommit en bra bit på vägen.

Många av hans elever drömmer om att jobba på bank eller med aktier, eller att starta eget. Andra drömmer inte alls och där vill Martin hjälpa till med att öppna ögonen för alla de valmöjligheter som faktiskt finns.

Mattai Kassabian är en av de elever som har planer på att starta eget så snart han gått ut gymnasiet. Men det ska bli vid sidan om studierna. Helst vill han plugga i USA som sin storebror. Nike Sjölander vill helst plugga utanför Stockholm och prova på hur det känns att bo själv. Troligtvis blir det ekonomi på något svenskt universitet. Båda är nöjda med dagen, då de fick möta representanter från BCG och prova på att göra ett case där man ska lösa en uppgift som ett team. De är båda intresserade av att gå på fler events i framtiden.

– Det ger oss som pluggar en större insikt i vad det finns för valmöjligheter efter skolan, exempel på vad man kan bli och större inblick i hur arbetslivet för oss kan se ut, säger Nike Sjölander.

”Det öppnar en massa dörrar”

Mattai ser fördelarna med att få möjlighet att nätverka med folk på universitet och företag.

– Om du har ett starkt nätverk kan du få mycket hjälp med det du vill göra. Vi kan få hjälp med ansökningar till universitet, och om jag vill starta eget vet jag vem jag ska fråga om råd. Det öppnar en massa dörrar, säger Mattai Kassabian.

Mattai och Nike har båda fått träffa Omar Abumaria från BCG. Omar var själv med med och byggde upp studentengagemanget under sin tid på Handelshögskolan i Stockholm. Han har jobbat på BCG sedan han tog examen och idag är han både ambassadör för F1RST och representant för BCG. På frågan om varför företag borde vara med i F1RST ler han stort och förklarar att det finns så mycket att säga om saken.

– Alla företag borde egentligen vara engagerade i det här. Det är en förlust för samhället om man inte tar del av den talangpool som finns i förorter och områden med hög andel personer med invandrarbakgrund, säger Omar Abumaria.

Det hela handlar om demokratisering, menar han. Det finns en informationsassymetri i samhället, vilket alla förlorar alla på. Vissa grupper vet inte vilka möjligheter som finns jämfört med andra.

– Andra generationens invandrare som inte har föräldrar med akademisk bakgrund till exempel. Det är viktigt att näringslivet kommer i kontakt med ungdomar tidigt för att visa vad man kan erbjuda. Sådana som jag kan ge inspiration genom att visa att det finns människor med liknande bakgrund i näringslivet som kan prata om hur man tagit sig dit, säger Omar Abumaria.

”Olika bakgrund är otroligt viktigt”

Cecilia Steen jobbar som service designer på SEB och också hon har träffat elever på Tumba gymnasium. För henne är det viktigt att få in nya perspektiv i verksamheten för att bättre kunna förstå många olika typer av målgrupper.

SEB har sedan samarbetet med F1RST drog igång haft både workshops med ungdomar och tagit emot praoelever som på plats fått vara med och designa funktioner för SEB:s nya barn- och ungdomsapp. Många av ungdomarna på Tumba gymnasium drömmer om att jobba på bank och där hoppas Cecilia Steen kunna visa upp en lockande och inspirerande arbetsplats med bredd och framtiden för sig.

– Banken har transformerats på 10–15 år. Numera är vi mer som ett IT-bolag som har bank som affärsidé. Man kan skissa och designa digitala tjänster och man kan programmera, utöver alla de jobb som finns inom bank, säger Cecilia Steen.

Banken har just nu en nysatsning kring barn och ungdomar för att möta utmaningar i ett samhälle som blir alltmer digitaliserat, och där barn stängs ute på grund av avsaknad av digitala tjänster. Det finns också ett digert arbete att göra när det gäller demokratisering av finansiell kunskap.

– Att vi har olika bakgrund är otroligt viktigt. Det berikar bolaget i stort. Det borde säga sig självt.

Den första F1RST-dagen är avklarad och de medverkande hoppas alla på att det blir fler liknande evenemang framöver. Det är det alltmer angeläget för Sveriges lärosäten att aktivt arbeta för att bredda studentrekryteringen. Det handlar inte bara om att säkerställa en rättvis representation på våra lärosäten, utan också om att berika lärandemiljön med en mångfald av perspektiv och erfarenheter.

För att läsa mer om F1RST och hur du engagerar dig i initiativet, läs mer på F1RST:s hemsida.

SSE Inequality Education News