Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Högre löner med en examen från Handelshögskolan

Det lönar sig att läsa på Handelshögskolan. Högskoleutbildningar i ekonomi och administration är bland de som ger störst utdelning i lön – och Handelshögskolan toppar listan över jämförbara utbildningar i Sverige, visar en ny rapport från UKÄ.

Hur mycket är en högre utbildning värd på arbetsmarknaden? Det har Universitetskanslersämbetet undersökt i en ny rapport om framtida kompetensförsörjning och så kallad lönepremie för Sveriges 15 största utbildningar. 

Studien har tittat på både yrkesexamina, som exempelvis en läkarexamen, och generella examina, som till exempel en examen i företagsekonomi, och hur löneläget ser ut 3, 5 respektive 10 år efter examen. 

Handelshögskolan ”i en klass för sig” 

Studenter och presumtiva studenter vid Handelshögskolan i Stockholm har all anledning att se positivt på sin framtida yrkeskarriär. Examina inom ekonomi toppar lönelistan för generella examina. I den totala lönestatistiken hamnar nationalekonomi och ekonomisk historia på andra plats, följda av företagsekonomi på femte plats. 

Jämför man löneskillnader för personer med samma examen från olika universitet – i det här fallet företagsekonomi – är Handelshögskolan i Stockholm ”i en klass för sig” vad gäller lönenivå tio år efter examen, konstaterar UKÄ:s rapport. Examinerade företagsekonomer från Handelshögskolan har överlag en 20 procent högre lön än det universitet som kommer på andra plats i UKÄ:s lista. 

Är du intresserad av att studera på Handelshögskolan i Stockholm? Läs mer om våra program under fliken Education. 

SSE