Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Anna Dreber Almenberg - ny professor på Handelshögskolan i Stockholm

Anna Dreber Almenberg har idag av styrelsen vid Handelshögskolan i Stockholm utsetts till professor i nationalekonomi. Anna är en väletablerad forskare vars tvärvetenskapliga studier i beteendeekonomi publicerats i världens främsta vetenskapliga tidskrifter. I samband med att Anna befordras till professor blir hon innehavare av Johan Björkmans professur i nationalekonomi.

Foto: Juliana Wiklund

I och med dagens beslut blir Anna Dreber Almenberg den första kvinnliga professorn i Nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Anna har publicerat mer än 40 vetenskapliga studier, inklusive publikationer i topptidsskrifterna Nature, Science, och American Economic Review, och hennes artiklar har fått mer än 3000 vetenskapliga citeringar.

Anna har varit knuten till Handelshögskolans fakultet sedan 2011. År 2013 blev hon en Wallenberg Academy Fellow och sedan maj i år är hon medlem i Sveriges Unga Akademi, ett forum för några av de mest framstående unga forskarna i Sverige.

– Det är väldigt roligt att bli professor och jag är tacksam för förtroendet från både Handelshögskolan och Johan Björkmans stiftelse, säger Anna Dreber Almenberg, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

I samarbete med forskare över hela världen undersöker Anna vad som styr individers ekonomiska beslut. Med hjälp av ekonomiska experiment har hon undersökt hur ekonomiska preferenser påverkas av exempelvis hormoner, och varför vissa individer är mer risktagande eller mer altruistiska än andra. Anna forskar även på tillförlitligheten i forskningresultat, exempelvis genom att använda vadslagning mellan forskare för att undersöka hur sannolikt det är att hypoteser som testas inom olika forskningsfält är tillförlitliga.

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Dreber Almenberg

Professor, Department of Economics,
Handelshögskolan i Stockholm

anna.dreber@hhs.se

+46-8-736 9646

Jonas Weschke

Communications Manager

Handelshögskolan i Stockholm

jonas.weschke@hhs.se

+46 70 555 81 69

SSE