Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Välkommen ombord!

Hon studerar ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, driver eget företag inom film och foto samt tävlar i skateboard på elitnivå. Vi har tagit ett snack med multiengagerade Handelsstudenten Emma Fastesson Lindgren.

Emma blev nyligen tilldelad Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium, och två dagar innan vi träffar henne så vann hon dessutom det första arrangerade Svenska Mästerskapet. Hon har många projekt i luften och att hon hamnade just på Handelshögskolan var ett självklart beslut. När hon väl bestämde sig för att söka till kandidatprogrammet Business & Economics så var det delvis på grund av hennes intresse av att driva företag. Även den nationalekonomiska delen lockade.

– Och eftersom Handelshögskolan i Stockholm erbjuder den bästa utbildningen inom detta i Norden så var det ett lätt val!

Foto: Katta Sterner

Studentliv utöver det vanliga
Till en början så försökte Emma ta reda på så mycket som möjligt för att få sig en uppfattning om vad Handelshögskolan verkligen kunde erbjuda. Hon tog därför kontakt och pratade med elever som gick eller hade gått på Handelshögskolan. När hon gick i trean på gymnasiet så var dessutom Handelshögskolans kårordförande på besök under elevkårens årsmöte.

– Han berättade att utbildningen var jättebra och skolan intressant, men – att det var studentkåren som förgyllde skolan och gjorde den till en extremt roligare plats än den annars varit och att det inte gick att uppleva något sådant här någon annanstans. Och det visade sig vara sant, det är helt otroligt med organiseringen kring SASSE.

Emma är själv engagerad i studentkåren som projektledare för filmutskottet där hon tillsammans med två andra studenter gör filmer, fotograferar och leder projekt.

– Utöver att det är kul så blir det ju som en del av utbildningen där jag får praktisera det jag lär mig från kurserna, vilket gör det väldigt användbart. Dessutom har mitt engagemang i studentkåren gjort att jag känner massor med folk jag annars inte skulle lärt känna, vilket är jättevärdefullt för mig personligen.

Men om vi bortser från Handelshögskolan, Kåren och studier för ett tag så är just skejtandet Emmas stora passion. Ett intresse som växte fram för drygt 8,5 år sedan.

– Det är faktiskt rätt coolt att det är så länge sedan. Det får nästan bli en fest för att fira 10-årsjubileum!

Foto: Nils Svensson

Trevlig mix av klasskamrater
När man tänker på Handelshögskolan är förmodligen inte skate ett intresse man i första hand skulle koppla till den typiska studenten. Men det var inget som Emma tänkte på, tvärtom. Och hon blev väldigt överraskad av hur intresserade folk var av det – och fortfarande är.

– Det kommer fortfarande fram folk som vill testa min bräda, haha.

Emma berättar vidare hur alla i hennes klass har något speciellt som de brinner för. En klasskamrat är en gud på att spela piano medan en annan är jätteduktig på pingis. Det finns de som är grymma på fotboll eller mästare på schack. Andra har därtill egna företag eller så har man hög avkastning på sin aktieportfölj. Hon förklarar också att många i klassen kommer från olika städer i landet så de får en blandning av olika dialekter och erfarenheter.

– Det blir en väldigt trevlig mix. Så man ska absolut inte vara rädd för att man skulle ha ett intresse som är lite annorlunda! En bild som existerar är väl att det bara går superpersoner här med fina efternamn, och visst finns de också. Men jag ser inte det som någonting dåligt. Alla som går här är ju jätteduktiga och då spelar det ingen roll vilken bakgrund man har, oavsett vilken den är.

Gällande sin passion så är Emma inte ensam om att som skejta på skolan och just dammen i Observatorielunden intill skolan är en populär plats att skejta i under rasterna när vattnet är tömt. Hon har också skejtat precis före en tenta, vilket gick vägen.

– Jag gjorde faktiskt ett sjukt coolt trick precis innan tentan! Skateboard är för mig att rensa tankarna, ett kreativt uttryckssätt i fysisk form samt att ha kul med mina vänner.

Hjälpsam attityd på skolan
Emma är en person med mycket bubblande engagemang inom sig. Hon anser bland annat att cykelbanorna i Stockholm är alldeles för smala. Under intervjun sitter hon och läser upp olika mått där hon har mätt andra cykelbanor, till exempel i Danmark där de är mycket bredare i jämförelse. Hon brinner också för att öka antalet tjejer som skejtar och startade bland annat Isbiten i Fryshuset när hon flyttade upp till Stockholm från Malmö för cirka 1,5 år sedan. Även om nu cykelbanorna inte ger tillräckligt med utrymme eller säkerhet så blev hon efter sin flytt till huvudstaden positivt överraskad över atmosfären på skolan, den inbjudande gemenskapen och viljan bland studenterna att hjälpa varandra i sitt skolarbete.

– Alla hjälper verkligen varandra, jättemycket. Man har hört rykten om att studenter på andra utbildningar river ut sidor ur böcker för att sabotera för sina klasskamrater. Här lägger vi upp sidor till varandra eller så ses man i en grupp och delar med sig. Många av oss pluggar till tentorna i skolan just för att vi ska kunna fråga och ta hjälp av varandra.

Text: Malin Johansson

Den här hemsidan använder cookies. Genom att använda hemsidan accepterar du dessa cookies samt villkoren beskrivna i vår dataskyddspolicy. Läs mer