Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

News

Jesper Roine förklarar sanktionernas effekt på den ryska ekonomin i Tv4 Nyhetsmorgon

12 februari 2024
Har EU:s sanktioner mot Ryssland, som infördes efter invasionen av Ukraina, varit ineffektiva? Jesper Roine, biträdande chef på Östekonomiska Institutet, ger en inblick i sanktionerna och den ryska ekonomin i TV4 Nyhetsmorgon.

Jesper Roine diskuterar varför ojämlikhet är viktigt

25 augusti 2023
I den här intervjun belyser Jesper Roine, biträdande chef på SITE, orsakerna, yttringarna och sambanden mellan inkomst- och förmögenhetsojämlikhet, ämnen som behandlas i hans senaste bok "Därför är ojämlikheten viktig".

Ett jämställdhetsperspektiv på återuppbyggnaden av Ukraina

06 mars 2023
Om återuppbyggnaden av Ukraina ska leda till en hållbar framtids utveckling som kommer hela befolkningen till del, måste principerna för att "bygga tillbaka bättre" ta hänsyn till den specifika karaktären hos könsrollerna i ekonomin under återuppbyggnadsprocessen.

Ny boklansering: "Europaperspektiv 2023: EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld"

13 januari 2023
Den 1 februari 2023 kl. 13.00-17.00 lanseras den 26:e årgången av Europaperspektiv på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska Institutet (SITE), tillsammans med en rad ledande svenska forskare och experter kommer bland annat diskutera viktiga utmaningar och frågor: Hur ska återuppbyggnaden av Ukraina genomföras och vilken roll spelar EU i den processen?

Torbjörn Becker invald till en av de nya medlemmarna i IVA:s ekonomiavdelning

22 december 2022
Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska Institutet (SITE), valdes till en av de nya medlemmarna i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tillsammans med 38 andra framstående forskare och experter inom den privata och offentliga sektorn.

Rysslands dystra ekonomiska framtid

01 november 2022
Är den ryska ekonomin "förvånansvärt motståndskraftig" mot sanktioner och västvärldens åtgärder? Det korta svaret är nej. I denna policy rapport diskuterar Maria Perrotta Berlin och Jesper Roine, forskare från Östekonomiska Institutet (SITE), Rysslands dystra ekonomiska framtid.

Lediga tjänster: Event- och Office Manager på Östekonomiska Institutet (SITE)

06 oktober 2022
SITE söker en Event- och Office Manager till vårt team. Är du en serviceinriktad person som vill arbeta på ett ledande internationellt forsknings- och policyinstitut med daglig internationell kontakt?

Tillämpning av sanktioner och penningtvätt

05 oktober 2022
Sanktioner blir ett allt viktigare verktyg för att utestänga autokratiska regimer från västerländska marknader, och behovet av en effektiv tillämpning av politiken för bekämpning av penningtvätt (AML) ökar. Det globala systemet för bekämpning av penningtvätt kommer att utgöra ryggraden när det gäller att upptäcka kringgående av sanktioner. Detta system har dock fått omfattande kritik för att vara ineffektivt. I denna rapport diskuterar forskarna Giancarlo Spagnolo och Theo Nyreröd problemen med det nuvarande systemet för bekämpning av penningtvätt och föreslår ett belöningssystem för visselblåsare för att möjliggöra beslag av tillgångar. Ett viktigt inslag i deras förslag är att det inte är beroende av AML-systemets effektivitet.

Utländskt stöd till Ukraina: Lärdomar från litteraturen om strategiskt utländskt bistånd

26 september 2022
Ukraina får för närvarande betydande inflöden av utländskt bistånd från västerländska givare för att hjälpa landet att stå emot den ryska aggressionen. Det utländska biståndet återspeglar delvis altruistiska motiv från givarsidan, men också givarnas inhemska strategiska utrikespolitiska mål, eftersom kriget ses som en del av en kamp om den framtida världsordningen. I denna policy brief diskuterar Anders Olofsgård den akademiska litteratur som har analyserat förekomsten och konsekvenserna av strategiska motiv bakom biståndsflöden mer generellt, och drar några preliminära slutsatser för fallet Ukraina.

Så hanterar vi energikrisen (och hjälper Ukraina vinna kriget)

23 september 2022
Hur ska vi hantera energikrisen och på vilket sätt kan vi samtidigt hjälpa Ukraina? Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid SITE, gör ett försök att reda ut några fakta om vad som sker och använder grundläggande ekonomisk teori för att tänka kring vad som är mer eller mindre lämpliga politiska förslag för att dämpa negativa effekter av det som sker.
1 2 3 Next