Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Vad händer om människor exponeras för fula saker?

Den nya avhandlingen Marketing with benefits av Stefan Szugalski, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, besvarar frågor som: Varför vill människor ha det som är vackert? Vad händer om människor exponeras för fula saker? Avhandlingen består av fem artiklar och kan användas som en verktygslåda för marknadsförare som vill skapa marknadsföring med positiva effekter för både företag och samhälle.

– Min forskning är ett bidrag till den större frågan huruvida marknadsföring ger positiva eller negativa effekter på samhället. Min avhandling visar att marknadsföring kan ha positiva effekter på samhället. Men marknadsförare måste förstå att bra för samhället och bra för företaget inte är antingen eller, säger Stefan Szugalski. 

– Företag som vill skapa "bra marknadsföring" behöver se över sitt sätt att tänka. Man behöver se bortom dagens kampanjtänk, mäta andra värden än försäljning och attityd till varumärket och förstå att effekter av marknadsföring kommer i flera steg, fortsätter han. 

Stefan Szugalski har bland annat studerat vad som händer om man exponeras för fula grönsaker. Flera livsmedelskedjor har gjort kampanjer där de säljer fula grönsaker. Dessa har skapat uppmärksamhet men har varit dyra och inte sålt speciellt bra. Stefan Szugalski bestämde sig för att undersöka detta på djupet. Han fick alla kvitton från COOP med kunder som köpt dessa fula grönsaker (90 000 kvitton). Det visade sig att de som köpt fula grönsaker handlar för 30 procent mer än när man inte köpt fula grönsaker.

–  Det händer spännande saker i människor när man exponeras för fulhet. Man får fler tankar i huvudet, blir mer nyfiken och är nyfiken på att prova nya produkter, säger Stefan Szugalski. 

Du kan läsa mer om Stefan Szugalskis marknadsföringsforskning i doktorsavhandlingen Marketing with benefits (länk). 

För ytterligare information, kontakta gärna:

Stefan Szugalski, ekon.dr.
e-post: stefan.szugalski@alumni.hhs.se
Mobil: 0705110376

Den här hemsidan använder cookies. Genom att använda hemsidan accepterar du dessa cookies samt villkoren beskrivna i vår dataskyddspolicy. Läs mer