Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Equilab vinnare vid finalen av SPIN accelerator Sweden

Hur vi utför, konsumerar och bedömer idrott håller på att förändras. Det blev tydligt när Sveriges Olympiska Akademi samlade experter, startups och investerare på Handelshögskolan i Stockholm, för avslutningen av SPIN Accelerator Sweden.

Under tolv veckor har Sveriges Olympiska Akademi tillsammans med den internationella organisationen HYPE Sports Innovation drivit Spin Accelerator Sweden, ett accelerationsprogram med fokus på sportinnovationer. Sveriges Olympiska Akademi är en stiftelse grundad av Sveriges Olympiska Kommitté, KTH, Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm. 

Tio lovande sportteknikbolag har deltagit i programmet. Tillsammans har de coachats i ett program utformat av KTH Innovation och Handelshögskolans Center for Sports and Business, och kopplats upp mot ett globalt nätverk av sportteknikföretag. 

Acceleratorprogrammet har utformats för att ge lovande sportteknikstartups rätt nätverk, kunskaper och verktyg för att bli globala framgångssagor. Bolagen har träffats online och på plats i Stockholm. De har utbytt erfarenheter med varandra och med experter inom området och fått coaching både i grupp och individuellt. Programmet har byggt på styrkan i HYPEs internationella nätverk, Handelshögskolans Center for Sports and Business kontakter och expertis inom företagande, och KTH Innovations verktyg och långa erfarenhet av att jobba med startups i tidig fas.  

Den 25 juni var det dags för finalen av programmet och efter att alla bolag pitchat för juryn stod horsetechbolaget Equilab som vinnare. Det Göteborgsbaserade bolaget hjälper ryttare att förbättra träningen av sin häst, med hjälp av en app som kan mäta bland annat träningspassets längd, och vilken gångart och hastighet man rider i. Just nu har de 450 000 användare världen över, och de är på stadig uppgång. 

-  Att få bekräftat att det vi gör faktiskt är viktigt och att andra ser potentialen i vårt bolag är jättekul, säger Simon Bengtsson, CTO på Equilab. Det har varit väldigt värdefullt att få nya insikter tillsammans med de andra bolagen i programmet, och få höra från andra som delat med sig av sina bolagsresor. 

Equilab vinner deltagande vid ett globalt techevent, och ersättning för kostnader relaterade till resan. Bolaget JustFootball vann hedersomnämnandet för sitt mobilspel som ska få fler unga att röra på sig och får presentera det vid det stora startupeventet SMASH i Finland i höst. 

Att det händer mycket inom sportteknikområdet stod klart redan på måndagen, då speciellt inbjudna gäster fick lyssna på presentationer om allt från hur man optimerar näringsintaget för elitidrottare till hur svensk fotboll använder videoanalys för att ge nya möjligheter både till åskådare och tränare. 

- Att sportteknik är hett just nu i Sverige är ingen slump, säger Lisa Erisson, Chef för KTH Innovation. Sverige har alltid presterat över sin storlek när det gäller både sport och innovation, säger Lisa Ericsson, Chef för KTH Innovation. Vi har byggt teknikbolag som har slagit igenom internationellt, och inom idrotten når vi framgång i hård konkurrens. Att kombinera Stockholms starka innovationssystem och akademiska tyngd med ett internationellt nätverk har varit en framgång och vi är stolta över att ha varit en del av programmet. 

Bolagen i SPIN Accelerator Sweden arbetar med vitt skilda sporter och har alla olika utmaningar, men den gemensamma nämnaren är att de vill hjälpa utövaren att prestera bättre och få en bättre upplevelse av sin sport. Deras användare täcker allt från vardagsmotionärer som vill träna golf utan att få ont i armbågen, till maratonlöparen som vill se hur långt det är till närmsta medtävlande. 

Även om programmet nu avslutas kan deltagarna dra nytta av varandra och det internationella nätverk av tusentals startups och investerare som dess alumner får tillgång till genom HYPE Sports Innovation.

- HYPE letade efter en partner i Norden som kunde kombinera entreprenörskap med en stark grund inom idrott och utbildning, och som hade erfarenhet av att stötta och bygga startups. Vi hittade verkligen rätt i vårt samarbete med Sveriges Olympiska Akademi, säger Yariv Barak, Global Director, HYPE. 

Programmet genomfördes med stöd av Vinnova. 

Dessa tio bolag deltog i SPIN Accelerator Sweden: 

AI Spotter

AI Spotter har utvecklat en tidsbesparande och snabb tjänst för coacher över hela världen. Deras mål är att kombinera high-tech teknik med sport av alla sorter. Med realtidsanalys får coacher och lag kraften att ligga ett steg före.

JustFootball

Riktig fotboll, virtuell karriär. JustFootball är ett mobilspel som inspirerar fler att spela fotboll på riktigt.

RideQ

RideQ är ett horse-tech företag som hjälper ryttare förbättra sin sits med ett nytt digitalt verktyg som man använder när man rider, med eller utan tränare.

Kinexit

Kinexit är en IT-lösning som levererar personligt utformad träning direkt i mobiltelefonen. En helt personlig profil byggd på självtester styr kontinuerligt träningsprogrammets utformning. Fysiska restriktioner identifieras vilket automatiskt leder till en stor och unik mängd personligt utformade träningsövningar för en snabb förbättring.

Straffr

Staffr har utvecklat och återuppfunnit gummibandet. Ett portabelt gym i din sportväska och en personlig tränare i din ficka.

StepUp Air

StepUp Air utvecklar den nya generationens aktivitetsband som analyserar ditt andningsmönster och hjärtfrekvens i realtid, så att du kan veta hur din kropp verkligen känns.

Hooves

Hooves-appen hjälper dig att planera och logga alla aktiviteter runt din häst, och håller hela ditt team uppdaterat. Organisera dig med Hooves, så kan du fokusera på vad som är viktigast.

Race.se

Race.se ger dig Sveriges alla lopp på ett och samma ställe, oavsett om du springer, cyklar, simmar eller åker skidor. Här kan du söka efter ett lopp, samla på dina favoritlopp och dela med dig av din nästa utmaning.

BodyBarista

BodyBarista är en app för att se dina mått och följa hur din kropp förändras när du följer en fitnessplan. Baserat på bilder du tar med din iPhone får du det exakta värdet på dina muskelgrupper i centimeter eller tum, med högre exakthet än informationen du får från din våg, och låter dig jämföra muskelstyrka och fetthalt över tid.

Equilab

Hästsportsappen som används av över 100 000 ryttare. Equilab loggar automatiskt din träning och gör det möjligt att mäta varje ögonblick, öka dina insikter och förstå din utveckling.

Kontakt

Programansvarig Stina Lundgren Högbom, spinacceleratorsweden@hhs.sev

 

SSE