Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Handelsforskare får fem miljoner av Ragnar Söderbergs stiftelse

Stefan Einarsson och Marta Reuter vid Handelshögskolan får ett anslag på fem miljoner från Ragnar Söderbergs stiftelse. De ingår i en projektgrupp som studerar tankesmedjornas roll i svensk politik.

Vilken roll spelar tankesmedjorna i svensk politik? Den frågan ställer sig Stefan Einarssons forskargrupp, som nu erhåller ett anslag på fem miljoner av Ragnar Söderbergs stiftelse. I gruppen ingår även Marta Reuter, som liksom Einarsson är verksam vid Handelshögskolan.

Förutom forskargruppen vid Handelshögskolan beviljar Ragnar Söderbergs stiftelse fem miljoner vardera till ytterligare tre projektgrupper i ekonomi.

- De fyra forskargrupper som i år får anslag har alla verkligen visat på hur ett ökat mervärde uppstår genom ett nära gemensamt arbete. Det tvärvetenskapliga anslaget är också markant i alla grupper, säger Kjell Blückert, vd för Ragnar Söderbergs stiftelse.

2015 är andra året som Ragnar Söderbergs stiftelse, genom en allmän utlysning, beviljar anslag till projekt i ekonomiska vetenskaper. Första beviljningen skedde 2013. Då fick Laurence Romani vid Handelshögskolan anslag för sitt projekt om ledning av kulturell mångfald.

Om forskningsprojektet:

"Mellan kunskap och ideologi: Individuella aktörers roll i reproduktionen av motstridiga institutionella logiker”
Stefan Einarsson (Handelshögskolan), Marta Reuter (Handelshögskolan), Pelle Åberg (Ersta Sköndal Högskola)

Akademisk kunskap och expertis spelar en allt viktigare roll i utformningen av politiken i dagens samhälle. Under de senaste decennierna har vi sett en betydande ökning av antalet policyinstitut eller ”tankesmedjor” som försöker påverka politiken genom att producera forskning och använda den som hävstång i den offentliga debatten. Projektet fokuserar på svenska tankesmedjor, vars uppdrag omfattar både forskning och opinionsbildning.

Med hjälp av intervjuer, dokumentanalys och observationer studeras hur individuella aktörer (re-)producerar och/eller omförhandlar förhållandet mellan forskning och opinionsbildning inom organisationerna, vilka strategier de använder samt på vilka arenor detta sker. Även vilka praktiska utmaningar det kan innebära för en organisation att producera forskning och få policygenomslag undersöks.

Övriga beviljade projekt

Videoetnografi om alternativt entreprenörskap - stimulerande av öppenhet och antiracism på Prezi
Annika Skoglunds projektgrupp vid Kungl. Vetenskapsakademien

Globala biofysiska processer i klimat-ekonomi-modellering: implikationer för ekonomiska styrmedel
Gustav Engströms projektgrupp vid Kungl. Vetenskapsakademien

Hälsa som humankapital: Avkastningen på tidiga investeringar
Petter Lundborgs projektgrupp vid Lunds universitet


Om utlysningen inom ekonomiska vetenskaper

Utlysningen vänder sig till akademiskt yngre forskare med doktorsexamen som har nydanade idéer, redan uppvisade färdigheter och driftiga ambitioner att utveckla ekonomivetenskaplig forskning. Vi vänder oss till de forskare som disputerat mellan åren 2003 och 2013.

Till skillnad från de flesta andra forskningsfinansiärer riktar sig Ragnar Söderbergs stiftelse till projektgrupper, snarare än enmansprojekt. Vi tror på vikten av det som kallas mikromiljöer: ett tätt samarbete i en liten sammansvetsad grupp med många kontaktytor utåt.

Om processen

Under utlysningsperioden inkom ansökningar från 47 forskargrupper. Dessa sakkunniggranskades i en första omgång och i en andra runda diskuterades en tätgrupp om 29 ansökningar. En toppgrupp presenterade sedan sina projekt för stiftelsens styrelse, som därefter fattade beslut. Det blev fyra projekt som tillsammans beviljades drygt 20 miljoner kronor för forskning i upp till fyra år.

Kontakt och mer information

Anette Lindh, vik. kommunikationsansvarig
e-post: al@ragnarsoderbergsstiftelse.se
tel: 0702-157033