Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Förpackningar krymper men inte priset

Köpte du precis en liter rapsolja, eller 0,9 liter rapsolja? Fick du med dig 200 gram chips från butiken eller 180 gram?Tidningen Råd & Rön har tittat närmare på fenomenet krympflation, vilket innebär att förpackningar minskar i volym men priset på varan förblir intakt.

Som exempel nämns kaffefilter av märket Ica basic som gått från att innehålla 200 kaffefilter till att innehålla hälften, med priset intakt.

– Det finns studier på hur stora förändringarna av förpackningarna måste vara för att vi ska notera dem. Den exakta procentsatsen skiljer för olika varor, men ligger förändringen inom gränsen har vi svårt att upptäcka den, säger Richard Wahlund, professor i marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm, till tidningen.

Andra exempel som Råd & Rön tittat på är blöjor, där ett märke minskat antalet blöjor i en förpackning från 48 till 46, även vissa senapsförpackningar har minskat men behållit prisnivån.

Enligt Wahlund är krympflation en beprövad metod för att höja priset inom handeln. Råd & Rön har även pratat med SCB som säger att det överlag är vanligare att förpackningar krymper än att de blir större.

This website uses cookies. By using this website you are agreeing to our use of cookies and to the terms and conditions listed in our data protection policy. Read more